11.3.14

Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ δεν θα μετρηθεί υπέρ της σημερινής κατάστασης

 Πηγή: Ριζοσπάστης

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Θανάση Παφίλη μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής στο ρ/σ «Real FM»

Στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real» και το δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου παραχώρησε συνέντευξη χτες ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, απ' όπου και τα αποσπάσματα που ακολουθούν:


-- Ακούω τους αντιπάλους σας συνεχώς, σε ό,τι πουν -και ο Σγουρός και ο Κουμουτσάκος και η Δούρου- να αναφέρονται στα χρήματα της ΕΕ...
-- Και εμείς τα αναφέρουμε. Καταρχήν τα χρήματα δεν είναι της ΕΕ, είναι του ελληνικού λαού και άλλων λαών της Ευρώπης και από την ΕΕ δεν τα δίνουν για την ψυχή της μάνας τους.
-- Το λέω γιατί η προπαγάνδα των απέναντι λέει «μα θα έρθει ο Παφίλης και το ΚΚΕ και θα κάνει ανάπτυξη στην Περιφέρεια με τα λεφτά της Ευρώπης»;
-- Εμείς δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα ανατρέψουμε τα πάντα, όμως και με αυτά τα λεφτά της Ευρώπης θα δώσουμε μάχη και αν έχουμε συμπαραστάτες και τους εργαζόμενους, αλλά και άλλους δήμους -π.χ. στον τομέα της διοίκησης, αν υποθέταμε ότι υπάρχει ένας ισχυρός πόλος στην Αττική, από την Περιφέρεια και δήμους με κομμουνιστές δημάρχους-, θα δίναμε μάχη για το πού θα πάνε αυτά τα κονδύλια. Π.χ. υπάρχει ο λεγόμενος κοινωνικός τομέας, που αφορά παιδικούς σταθμούς, αθλητισμό, ανεργία κλπ. Εμείς λοιπόν, αντί να δίνουμε όλα αυτά τα κονδύλια για να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα και να πάνε στους επιχειρηματικούς ομίλους, θα δίναμε μάχη για να μην πληρώνει ο λαός στους παιδικούς σταθμούς, να μην πληρώνει στον αθλητισμό, λέω απλά παραδείγματα. Θα δίναμε μάχη και θα προσπαθούσαμε να ανατρέψουμε και δεν θα υπογράφαμε, ούτε θα δίναμε έγκριση στη γενική ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου, όπου θα δημιουργήσει κατάσταση για να κερδίσουν κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι και ο λαός ούτε μπάνιο δε θα μπορεί να κάνει...
-- Μιλάτε για το Ελληνικό;
-- Μιλάω και για το Ελληνικό και για τον Αστέρα Βουλιαγμένης και όχι μόνο. Το παραλιακό μέτωπο είναι φιλέτο ολόκληρο. Και θα μπορούσε να είναι ένας τομέας ανάσας για την Αττική, για το λαό που υποφέρει κυριολεκτικά, εάν π.χ. το Ελληνικό γινόταν ένα μητροπολιτικό πάρκο με πολύπλευρες δραστηριότητες...
-- Το επιχείρημα ότι μέσα στην κρίση δεν έχουμε λεφτά ούτε για να το συντηρήσουμε όχι για να το φτιάξουμε, τι απαντάτε;
-- Δεν υπάρχουνε λεφτά; Πού πήγαν, εξαφανίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια; Ολος αυτός ο πλούτος που έχει παραχθεί που πήγε, χάθηκε ξαφνικά; Εξατμίστηκε; Οχι.
-- Από τη λίστα Λαγκάρντ βλέπουμε που πήγε...
-- Οχι μόνο από τη λίστα Λαγκάρντ, το βλέπουμε και από τα κέρδη που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ήταν απίστευτα και αυτά δεν εξαφανίστηκαν, ούτε εξατμίστηκαν.
Λέω, λοιπόν, ότι αυτά τα κονδύλια, τα ευρωπαϊκά, του ΕΣΠΑ ή και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που έρχονται στην Περιφέρεια, εμείς θα δώσουμε μάχη και μπορούμε να ανακουφίσουμε, όχι να αλλάξουμε ριζικά, αλλά μπορούμε με μια τέτοια σύγκρουση με την κυβέρνηση και με τη συμπαράσταση του λαού να κατευθυνθούν σε κοινωνικούς τομείς και να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους της Αττικής.
Ενα άλλο παράδειγμα είναι τα σκουπίδια. Τα σκουπίδια είναι χρυσός, δηλαδή έχουν κέρδη. Παραχωρούνται στους επιχειρηματικούς ομίλους και επιδοτούνται μάλιστα και από ευρωπαϊκά κονδύλια και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Γιατί δεν θα μπορούσε, σύμφωνα με τη δική μας πρόταση, να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης των σκουπιδιών, όπου και θα μειωθεί συνολικά το κόστος για τους εργαζόμενους και θα μπορούσαν κάποια χρήματα να εξοικονομηθούν και να δοθούν σε κοινωνικούς τομείς.
Τρίτο θέμα: Αποχέτευση Ανατολικής Αττικής. Εδώ είμαστε στο 2014 και η κατάσταση είναι τραγική. Δεν προωθούνται τέτοια έργα.
Τέταρτο θέμα: Αντιπλημμυρικά έργα και έργα αντισεισμικής προστασίας. Δηλαδή εμείς λέμε ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε συνολικά αυτή τη διαχείριση, αλλά θα δίναμε μάχη, από την πλευρά της αντιπολίτευσης και με την κυβέρνηση και με άλλες δυνάμεις, για να κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα που υπάρχουν στην ανακούφιση των εργαζόμενων και του λαού.
Λέω, λοιπόν, ορισμένα παραδείγματα, για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς εάν ήμασταν στην Περιφέρεια.
Και θα ήθελα να συμπληρώσω ότι εμείς έχουμε κάνει επανειλημμένες προτάσεις στον περιφερειακό συμβούλιο -έχουμε συγκρουστεί για μια σειρά πράγματα- οι οποίες απορρίπτονται πανηγυρικά από τον κ. Σγουρό -δεν είναι θέμα κ. Σγουρού-, από την κυβερνητική παράταξη που υπάρχει σήμερα και από άλλες δυνάμεις, γιατί ακριβώς ακολουθούν την κυβερνητική πολιτική.
Προσπαθούν να μεταμφιέσουν τη σοσιαλδημοκρατία
-- Θέλω ένα σχόλιο για τους νέους της πολιτικής, θέλω ένα σχόλιο για το νέο κόμμα «Το Ποτάμι» του Στ. Θεοδωράκη, πώς το είδατε και ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις σας; Και πώς βλέπετε τις διεργασίες με την «Ελιά»;
-- Τώρα για το «Ποτάμι»: Ξέρετε εγώ είμαι από τη Ρούμελη, από τη Λαμία, υπάρχει ένα τραγούδι που λέει «και το ποτάμι ήταν θολό, θολό κατεβασμένο».
Είναι ένα κόμμα που πραγματικά είναι κόμμα του συστήματος. Τοποθετείται υπέρ της ΕΕ, λέει ότι θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε και με τον ένα και με τον άλλο. Δηλαδή ψηφίζεις «Ποτάμι» και δεν ξέρεις τι θα σου βγει μετά, την επόμενη μέρα των εκλογών. Και φυσικά δεν έχει να παρουσιάσει κανένα ολοκληρωμένο συγκροτημένο πρόγραμμα που να απαντά στα σημερινά προβλήματα (...) Αν και έχουν προδιαγραφεί, με εκείνον τον τηλεοπτικό τρόπο, οι αρχές αυτού του κόμματος και από τη στιγμή που τοποθετείται ότι «εγώ θα μπορούσα να συνεργαστώ με όποιο κόμμα είναι πρώτο», είναι μία από τα ίδια. Απλώς μπορεί να γίνει μια προσπάθεια να λειτουργήσει σαν εκτόνωση σε κάποιο κόσμο που θα το θεωρήσει ότι λέει κάτι καινούργιο (...)
Η «Ελιά» είναι με τα ίδια τα παλιά υλικά, είναι κάτι που προσπαθούν να εμφανίσουν ως μεταμφιεσμένο (...) Ολοι εκείνοι που κυβέρνησαν την Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια, ακολούθησαν αυτή την πολιτική και έχουν τεράστια ευθύνη για εδώ που φτάσαμε, σήμερα φοράν ένα περιτύλιγμα και προσπαθούν να εμφανιστούν ως κάτι καινούργιο. Δεν είναι καινούργιο, είναι δοκιμασμένο και είναι ένα κόμμα που προσπαθεί να λειτουργήσει έτσι ώστε να συσπειρώσει κάποιο κόσμο, για να μπορέσει αύριο να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση για να στηρίξει το ίδιο το σύστημα και συνολικά αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, που υπάρχει σήμερα και που έχει χρεοκοπήσει στη συνείδηση του λαού.
Για αυτό λοιπόν λέμε ότι με την ψήφο στο ΚΚΕ ξέρεις τι ψηφίζεις. Δεν θα σου βγει κάτι άλλο την επόμενη μέρα, ούτε είναι ψήφος η οποία θα μετρηθεί με αστερίσκους ή χωρίς, υπέρ της κατάστασης που υπάρχει σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου