6.12.12

Η αλήθεια για την 4η Αυγούστου και τα ψέματα της Χρυσής Αυγής #2


Συνεχίζω… Τι λέει η Χρυσή Αυγή; Ο Μεταξάς ήταν πατριώτης, εθνικιστής και επί των ημερών του αναπτύχθηκε η εθνική οικονομία και άλλα παρόμοια. Η αλήθεια είναι ότι στα χρόνια της 4ης Αυγούστου τα ντόπια και τα ξένα μονοπώλια κατέγραψαν κέρδη ρεκόρ!
Παρά τις «εθνικές» κορώνες, η 4η Αυγούστου έδωσε γη και ύδωρ στα ξένα μονοπώλια, αγγλικά, αμερικάνικα και γερμανικά. Στην ιστορία έχει μείνει, η λεγόμενη σύμβαση Κούπερ ή σύμβαση του Αχελώου.
Μ’ αυτή την σύμβαση, η Δικτατορία παραχωρούσε στις αμερικάνικες εταιρίες Hugh Cooper and Co Inc. και Chemical Construction Corporation που έφτιαξαν την εταιρεία «Ελληνική Υδροηλεκτρική Μεταλλουργική Εταιρεία» την άδεια να εκμεταλλεύεται με αποικιακούς όρους τα νερά του Αχελώου και των παραπόταμων του Μέγδοβα, Αγραφιώτη και Ασπρόποταμου.
Οι όροι της σύμβασης ήταν ιδιαίτερα προνομιακοί για την Εταιρεία. Ένα μόνο απ’ τα πολλά: Η Εταιρεία είχε το δικαίωμα να εξάγει και να κρατά στο εξωτερικό τις μετοχές, τις ομολογίες της κτλ. και όλο το συνάλλαγμα που θα αποκτούσε πουλώντας τα προϊόντα της στο εξωτερικό! Δηλαδή οι Αμερικάνοι εκμεταλλεύονταν τα ελληνικά νερά, τους Έλληνες εργάτες και όλο το χρήμα το άρπαζαν, χωρίς να μένει στην Ελλάδα ούτε δεκάρα! Τόσο εθνική πολιτική!!
Ένα τελευταίο. Νομίζετε πως οι συμβάσεις παραχώρησης για 50 και 99… χρόνια είναι ανακάλυψη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Ο Μεταξάς τους είχε προλάβει χρόνια πριν!!  
Η εταιρεία είχε το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τα νερά του Αχελώου μέχρι τις 31.12.2010!!! Η σύμβαση μάλιστα μπορούσε να επεκταθεί άλλα 25 χρόνια!!

Πηγή: Σπ. Λιναρδάτος, Η 4η Αυγούστου, Θεμέλιο, 1988, σ. 135-138

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου