6.1.13

Έλα Αλέξη για να δεις, τον ΠΠ της αλλαγής…


Είναι πολύ βολική η κριτική που κάνουν κάποιοι στο ΚΚΕ. Μέσω της αγανάκτησής τους καρφώνουν τις προθέσεις τους που κατά τα άλλα τις καμουφλάρουν για τα καλά με επαναστατικούς βερμπαλισμούς και αερολογίες. Τέτοιο κείμενο είναι του Πέτρου Παπακωνσταντίνου (ΠΠ στο εξής γιατί είναι και σιδηρόδρομος) που είναι φίλα προσκείμενος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ (;), στο ΣΥΡΙΖΑ (;). Κάπου εκεί τέλος πάντων. Ο ΠΠ τους ενώνει όλους. 
Με italic και υπογραμμισμένα είναι η κριτική μου, με κανονική γραμματοσειρά είναι τα αποσπάσματα από το άρθρο του ΠΠ.


«Το μέγα ερώτημα είναι ποιο πολιτικό σχέδιο εξυπηρετεί αυτή η ιδεολογική καθαρότητα. Η απάντηση είναι απογοητευτική. Απέναντι στην τρομερή κρίση που βιώνουμε και κινδυνεύει να οδηγήσει τους έλληνες εργαζόμενους στο βιοτικό επίπεδο των πατεράδων ή των παππούδων τους, η μόνη απάντηση που δίνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ είναι η… σοσιαλιστική επανάσταση!»

Καθαρός από την αρχή ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου (ΠΠ). Η διέξοδος από την κρίση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διαχείριση της κρίσης. Τι έπρεπε να προτείνει το ΚΚΕ; 

Απαντάει παρακάτω διά της αγανάκτησης ο ΠΠ:

«(σ.σ. το ΚΚΕ) Απορρίπτει ρητά ακόμη και την έννοια του μεταβατικού προγράμματος ως ρεφορμισμό, θεωρώντας ότι ακόμη και στόχοι όπως η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν «να ενσωματωθούν σε αστικές επιδιώξεις» αν δεν συνοδεύονται από τη… δικτατορία του προλεταριάτου! Πρόκειται για πραγματικό αμόκ «επαναστατικού» τελεσιγραφισμού προς τις λαϊκές μάζες: Ή δεχόσαστε το 100% του προγράμματος μας και την καθοδήγηση του κόμματος μας, ή ο αγώνας σας για άμεση διέξοδο από την κρίση είναι μάταιος, αν όχι και ύποπτος.»

 

1. «Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν χρυσωρυχείο (σημ: για την Αλουμίνιο της Ελλάδος), γιατί θα λειτουργούσαμε με κόστη σε δραχμές και θα είχαμε έσοδα από εξαγωγές σε ευρώ ή δολάρια». Αυτή η δήλωση ανήκει στο Μυτιληναίο σε συνέντευξη του στο Bloomberg. Μήπως πέρα από το ΚΚΕ (όπως λέει ο Παπακωνσταντίνου) έπιασε και το Μυτιληναίο αμόκ; Η δήλωση δείχνει ακριβώς αυτό που λέει το ΚΚΕ. Ότι δηλαδή υπάρχουν τμήματα του κεφαλαίου εντός της Ελλάδας και εντός της ΕΕ που θα επωφεληθούν από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και από την ΕΕ, άρα γι’ αυτό πρέπει το αίτημα της αποδέσμευση να δένεται με τη ριζική αλλαγή στην εξουσία και στην οικονομία. 

2. Το μεταβατικό πρόγραμμα πλέον έχει γίνει το must για να εμπεδώνεται το «στρίβειν δια του αρραβώνος», δηλαδή για να μετατίθεται ο σοσιαλισμός σε κάποιο μακρινό μέλλον στον 22ο, 23ο αιώνα. Και δεν είναι τυχαίο που δε λέει ποιος θα έχει την εξουσία στο μεταβατικό πρόγραμμα. Ποια τάξη; Η εργατική ή η αστική; Θα είναι δικτατορία της αστικής τάξης ή του προλεταριάτου; Μπορεί να μην είναι δικτατορία της μίας τάξης; Μπορεί να είναι αυτή η εξουσία ένα μπλέντερ ταξικών συμφερόντων τέτοιων που θα είναι και η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος; Δε θέλει να πει τη λέξη κυβέρνηση γιατί θα καρφωθεί ανοιχτά και την ονομάζει «μεταβατικό πρόγραμμα για το σοσιαλισμό» για να ψαρέψει κανένα ψήφο για το… ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Μπερδεύομαι λίγο… Πάντως αυτό θα πει κυβερνητικός τελεσιγραφισμός πάντως. Ή κυβέρνηση ή τίποτα. Η προλεταριακή επανάσταση είναι για τη Δευτέρα παρουσία για τους οπορτουνιστές, και τα περί μεταβατικού προγράμματος το καμουφλάζ του κυβερνητισμού τους.

3. «ή ο αγώνας σας για άμεση διέξοδο από την κρίση είναι μάταιος». Πέραν της χυδαιότητας της άποψης του (νομίζουμε ξέρει ο Π.Π. ότι το ΚΚΕ πρωτοστατεί με όποιο κόστος στην πάλη για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα από το ρεύμα, τη θέρμανση μέχρι το σφράγισμα του βιβλιαρίων των ανέργων κτλ. Για όλα τα λαϊκά προβλήματα) πάλι διά της αγανάκτησης εκφράζει γνώμη ο ΠΠ. Διέξοδος από την κρίση δηλαδή υπέρ του λαού μπορεί να υπάρχει και στον καπιταλισμό, παρότι αυτός γεννάει τις κρίσεις! Αυτό λέει επί της ουσίας γι’ αυτό το ΚΚΕ δεν μπορεί να συνεργαστεί με δυνάμεις από τις οποίες προέρχεται και εκφράζει ο ΠΠ. 

«Μα τι λέτε, εμείς δεν είμαστε σεχταριστές, εμείς προτείνουμε κοτζάμ Λαϊκή Συμμαχία, θα πουν οι συντάκτες των «Θέσεων». Πράγματι. Μόνο που η περίφημη Λαϊκή Συμμαχία, όπως διαβάζουμε, θα αποτελείται από το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και τις συναφείς μετωπικές συσπειρώσεις του… ΚΚΕ και των οπαδών του!
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται «σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία» και μάλιστα «πιο συντηρητική σε σύγκριση με τη σοσιαλδημοκρατία της μεταπολιτευτικής περιόδου», δηλαδή χειρότερος κι από το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη χειρότερα, η Κεντρική Επιτροπή αποκλείει κάθε δυνατότητα ενιαίου μετώπου όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με οποιοδήποτε ριζοσπαστικό, αντικαπιταλιστικό κόμμα ήθελε προκύψει μελλοντικά στα αριστερά του (εδώ φωτογραφίζει Αριστερό Ρεύμα και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) (…)»

Εδώ από την αγανάκτησή του πάλι εκφράζει άποψη. Δηλαδή: το ΚΚΕ να συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και εδώ έχουμε:
-    Πρώτον, ο ΠΠ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλει συνεργασία με το σεχταριστικό ΚΚΕ που (αν είναι δυνατόν!!!!, σύμφωνα με όσα προαναφέρει ο ΠΠ παραπάνω και μεταφέραμε και εμείς) μιλάει για επαναστατική κατάκτηση της εξουσίας; Μάλλον όχι. Θέλει συνεργασία με ένα ΚΚΕ που δε θα λέει ότι λύση είναι ο σοσιαλισμός αλλά θα λέει αυτά που λέει και ο ΠΠ.
- Δεύτερον, θεωρεί υπερβολικό ότι το ΚΚΕ χαρακτηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ «σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία». Δεν ξέρουμε αν θέλει ο ίδιος αυτόν τον τίτλο και εξανίσταται γι’ αυτό αλλά κάθε μέρα επιβεβαιώνεται αυτή η άποψη του ΚΚΕ για τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, που βέβαια διατηρεί και τα οπορτουνιστικά του χαρακτηριστικά για να επιτελεί το ρόλο ενάντια στο ΚΚΕ.
-     Τρίτον, διαστρεβλώνει τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, το κομμάτι που αναφέρεται στο ρόλο, το χαρακτήρα της Λαϊκής Συμμαχίας, τη σχέση του ΚΚΕ με αυτήν, το πώς συμμετέχει το ΚΚΕ σε αυτήν καταλήγοντας νοηματικά και χωρίς να το γράφει στο απόφθεγμα «το ΚΚΕ συμμαχεί με τον εαυτό του». Τώρα από πότε το αριστερό ρεύμα και οι κλειδοκράτορες της κυβερνώσας αριστεράς (η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλαδή) είναι αντικαπιταλιστικά κόμματα ή σχήματα αυτό το ξέρει ο ΠΠ.
-       Τέταρτον, μπορούσε να τα γράψει πιο απλά όλα αυτά. Ως εξής δηλαδή: «Το ΚΚΕ να αφήσει τα κουραφέξαλα για λαϊκές συμμαχίες και να κοιτάξει να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να βγει μια κυβέρνηση»

«Γιατί, παρά τις τόσες επαναστατικές κορώνες, το ΚΚΕ δεν εισπράττει, καιρό τώρα, την εχθρότητα από τους κυριότερους εκπροσώπους του συστήματος – αντίθετα, βλέπουμε κύρια άρθρα μεγάλων αστικών εφημερίδων να το επαινούν για τη «σοβαρότητα» που επιδεικνύει; Απλούστατα, γιατί η πολιτική γραμμή που έχει χαράξει είναι πολύ αριστερή στα λόγια και πολύ λίγο επικίνδυνη στην πράξη. (…)»

Δεν καταλαβαίνω γιατί να κοπιάσει και να γράψει ο ΠΠ αυτά τα πράγματα και δεν πήρε αυτούσιο κάνα άρθρο από την Αυγή. Δυστυχώς για τον ΠΠ ακόμα και η Χρυσή Αυγή έχει γράψει ένα.. μυθιστόρημα σχετικά με το ότι στο ΚΚΕ δεν την πέφτουν τα αστικά ΜΜΕ. Οι ίδιες αστικές εφημερίδες που έχουν γράψει «επαίνους»-προβοκάτσιες για το ΚΚΕ (για την Καθημερινή μιλάει ο ΠΠ) έχουν γράψει και για το αν το ΚΚΕ μπορεί να είναι νόμιμο κόμμα κτλ. Ξεχνάει ο ΠΠ τι γράφει η εφημερίδα στην οποία αρθρογραφεί; Όχι. Απλά σπεκουλάρει για να στηρίξει με ένα ευφάνταστο επιχείρημα για πιτσιρίκια την άποψη του. Όντως το ΚΚΕ δεν υιοθετεί την πολύ επικίνδυνη στην πράξη, για το εργατικό κίνημα, γραμμή του μεταβατικού προγράμματος. Α! Και αν μπορεί ας μας στείλει ένα λινκ ο ΠΠ με ένα άρθρο αστικής εφημερίδας που λέει πόσο επικίνδυνη είναι η γραμμή του «μεταβατικού προγράμματος».

«(…) Το ερώτημα που τίθεται από τα πράγματα, αν μπορεί να υπάρξει ένας «τρίτος δρόμος», πέρα από τον κοινοβουλευτικό σοσιαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον επαναστατικό τελεσιγραφισμό του ΚΚΕ (…)»

Τουλάχιστον θα μπορούσε να βρει μία άλλη φράση εκτός από τον «τρίτο δρόμο». Καρφώνεται ο ΠΠ.

ΥΓ: πάντως θα μπορούσε να κάνει ένα copy paste από τον «εργατικό» αγώνα για το άρθρο του. Γιατί να ζορίζεσαι να τα γράφεις όταν τα έχουν γράψει άλλοι για σένα ρε ΠΠ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου