8.2.13

Σκυτάλη για τους αγώνες που έρχονται

Οι ανησυχίες του Ανδριανόπουλου ότι θα 'ρθει από το παράθυρο ο σοσιαλισμός επειδή θα αυξηθεί η φορολογία στα ακίνητα, εκφράζουν μόνο μια επιθετική αστική προπαγάνδα που για να υπερασπίσει το ανεξέλεγκτο των καπιταλιστών προσπαθεί να βρει συμμαχίες στους μικροϊδιοκτήτες.
Αν ο σοσιαλισμός μπορούσε να επιβληθεί μέσα από τη φορολογία δε θα χρειαζόταν η επανάσταση, Εχουν, βέβαια, αντίθετη γνώμη οι οπορτουνιστές που επίσης υπόσχονται ότι με καλύτερη διαχείριση στη φορολογία, αλλά διατηρώντας την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, θα φέρουν «σοσιαλισμό».
Απέναντι στην καρικατούρα σοσιαλισμού στην οποία αναφέρονται οι αστοί υπάρχει προς το παρόν ο εφιάλτης του καπιταλισμού.
Η είδηση από τη Γερμανία σε πρώτη ανάγνωση σοκάρει.* Αλλά δεν είναι ούτε η πρώτη φορά ούτε η τελευταία. Από την ώρα που θεωρούν την πορνεία «εργασία» θεωρούν και αυτονόητο οι «θέσεις εργασίας» να διακινούνται και μέσα από τους αντίστοιχους «ΟΑΕΔ». Στην κοντινή τους Ιρλανδία ανακάλυψαν τώρα ότι μια σειρά εκκλησιαστικά ιδρύματα για διάστημα περισσότερο από έναν αιώνα προωθούσαν στη βιομηχανία για τζάμπα εργασία χιλιάδες τρόφιμους που είχαν την τύχη να περάσουν από τα χέρια τους.

 Οι εξελίξεις αυτές δεν πέφτουν σαν κεραυνός, όσο κι αν ξάφνιασαν ανακοινώσεις όπως αυτές για το βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας, που άλλοτε θεωρούνταν παγκόσμιο πρότυπο για τις καπιταλιστικές χώρες. Οτι σ' αυτό το σύστημα πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι από ελλιπή περίθαλψη, σοκάρει μεν, εξηγείται δε.
Σ' όλες αυτές τις ιστορίες ο θεός κέρδος είναι αυτός που έχει βάλει το μαγικό χεράκι του για να βγάλει τα μάτια των άλλων.
Στο θεό κέρδος πρέπει να αναζητηθούν και οι αιτίες της σημερινής φτώχειας. Στην έρευνα που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των εμπόρων ψάχνουν την αιτία με αφορμή το γεγονός ότι λιγότεροι πελάτες ψωνίζουν λιγότερα πράγματα. Κοντή ματιά αλλά αυτό είναι και το όριό τους.
Για μας το ενδιαφέρον στα στοιχεία βρίσκεται στο γεγονός ότι περιγράφουν πλευρές από την κατάσταση της εργατικής τάξης σήμερα. Το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές οικογένειες επιβιώνουν γιατί στο σπίτι υπάρχει μια σύνταξη, είναι ένα κακό μαντάτο για το μέλλον που έρχεται, τότε που στο σπίτι δεν θα υπάρχει ούτε αυτή η σύνταξη.
Το γεγονός ότι 8 στους 10 περιορίζουν τη διατροφή τους προαναγγέλλει μια γενιά υποσιτισμένων εργατών. Και το γεγονός ότι ήδη το 50% του πληθυσμού κινείται στο περιθώριο αναγγέλλει τα επίπεδα της βαρβαρότητας.
Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα που δεν τη θεωρούμε αυτονόητη και αιώνια, η ελπίδα χτίζεται καθημερινά στους αγώνες που εξελίσσονται. Οχι γενικά τους αγώνες, αλλά εκείνους που τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά προσθέτουν πείρα στην εργατική τάξη για τις μάχες που έχει να δώσει. Τέτοιος ο αγώνας των ναυτεργατών. Τέτοια πείρα δίνουν και οι διεργασίες για την οργάνωση της απεργίας στις 20 Φλεβάρη. Οπου με πυρήνα τα ταξικά σωματεία, οργανώνεται η εργατική τάξη τόσο μέσα στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους με τα συνδικάτα τους, όσο και στη γειτονιά που ζει, εκεί όπου παίρνουν σκυτάλη οι Λαϊκές Επιτροπές.


ΣΑΠΙΛΑ: «Τοπικό γραφείο ευρέσεως εργασίας στη Γερμανία, έστειλε 19χρονη άνεργη σε οίκο ανοχής! Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Augsburger Allgemeine Zeitung η 19χρονη κοπέλα έπαθε σοκ ανοίγοντας την επιστολή που έλαβε από το γραφείο εύρεσης εργασίας του Αουσμπουργκ που την ενημέρωνε για μια θέση εργασίας στον οίκο ανοχής "Augsburg Colosseum". "Εψαχνα για μια αξιοπρεπή δουλειά" δήλωσε η κοπέλα στην εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι η μητέρα της έβαλε τις φωνές όταν διάβασε την επιστολή. Η πορνεία στη Γερμανία είναι νόμιμη, ωστόσο ο επικεφαλής του γραφείου ευρέσεως εργασίας στο Αουσμπουργκ δήλωσε στην εφημερίδα ότι ήταν λάθος που έστειλαν την επιστολή χωρίς να ρωτήσουν πρώτα την κοπέλα αν ενδιαφέρεται να εργαστεί σε τέτοιο περιβάλλον» (από το «Ρόιτερς»).

Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου