1.4.13

Όταν η κριτική στις Θέσεις του ΚΚΕ γίνεται με τα λόγια του αντιπάλου….




Όταν δημοσιεύτηκαν οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο, τα διάφορα αστικά και οπορτουνιστικά ΜΜΕ έγραψαν: «Το ΚΚΕ αλλάζει το 15ο Συνέδριο και το ΑΑΔΜ», «το ΚΚΕ συνεργάζεται μόνο με τον εαυτό του», «Θέσεις ΚΚΕ: Λαϊκή Συμμαχία με τον εαυτό του». Δεν περιμέναμε βέβαια και κάτι διαφορετικό από αυτούς. Χρόνια τώρα πολεμούν την πολιτική του ΚΚΕ. Ούτε μπορεί να πιστέψει κανείς ότι τους έπιασε ο πόνος για την απήχηση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ.
Εντύπωση όμως προκαλεί, η ίδια κριτική, με τα ίδια ακριβώς λόγια και επιχειρήματα (μέχρι κεραίας), να γίνεται από ένα δημοσιογράφο του Ριζοσπάστη, και μάλιστα από τους πιο προβεβλημένους της εφημερίδας, τον Ν. Μπογιόπουλο. Με άρθρο του στον προσυνεδριακό διάλογο επέλεξε να κάνει κριτική στις Θέσεις της ΚΕ με τα ίδια επιχειρήματα, με τα επιχειρήματα της ΑΥΓΗΣ, της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, του ΒΗΜΑΤΟΣ και του ΠΡΙΝ, προκαλώντας ερωτηματικά σε όλους τους αναγνώστες του Ριζοσπάστη «τι υπερασπίζεται αυτός ο άνθρωπος». 
Λέει στο άρθρο του «Με αυτήν την (μη) πολιτική συμμαχιών «πλησιάζουμε» το σοσιαλισμό μόνο ως αντικατοπτρισμό. Η Λαϊκή Συμμαχία…….. είναι «συμμαχία» μόνο με τον εαυτό μας».
Κάνει ότι κάνουν οι αντίπαλοί μας, διαστρεβλώνοντας συνειδητά την πολιτική του ΚΚΕ. Γιατί δε μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ένας δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη δεν γνωρίζει τι πραγματικά λέει το ΚΚΕ. Ούτε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ μιλάει για κυβέρνηση και το ξέρει.
Πώς λοιπόν αντιλαμβάνεται την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ ο Μπογιόπουλος; Μια εκλογική συνεργασία μεταξύ του ΚΚΕ και κάποιων κομμάτων (αλήθεια ποιων;) ή κάποιων παραγόντων που θα βαφτιστούν ΑΑΔΜ για να πάρουν μέρος στις εκλογές και να διεκδικήσουν και μια κυβέρνηση διαχείρισης του συστήματος; «Μη εξαιρουμένου του ενδεχομένου κυβέρνησης του ΑΑΔΜ», λέει ο Μπογιόπουλος.
Όμως αυτή η πολιτική συμμαχιών, που υπερασπίζεται ο Μπογιόπουλος, δεν έχει καμία σχέση με το 15ο Συνέδριο, το οποίο δεν έγραφε πουθενά κάτι τέτοιο. Δεν έλεγε πουθενά για κυβέρνηση του ΑΑΔΜ στην οποία μάλιστα θα συμμετείχε το ΚΚΕ ως εκλογική συνιστώσα.
Αυτή η αντίληψη βάζει από το παράθυρο την αντίληψη των σταδίων, τις ενδιάμεσες εξουσίες που έχει απορρίψει το 15ο Συνέδριο και οδηγεί αντικειμενικά σε κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης τύπου ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν το αρνείται στα λόγια.
Δικαίωμα του καθενός να έχει αντίθετη γνώμη, ακόμη και ένας δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη. Δεν έχει δικαίωμα όμως να διαστρεβλώνει την πολιτική του ΚΚΕ, τα συνέδριά του, τις δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για να στοιχειοθετήσει την ψεύτικη κατηγορία ότι το ΚΚΕ έχει «στενή» πολιτική χρησιμοποιώντας τα λόγια όσων πολεμούν το ΚΚΕ και υπερασπίζονται το σύστημα.
Και κάτι ακόμη. Κανείς δεν έχει απαίτηση ο Μπογιόπουλος να γράφει στο επίπεδο του Λένιν. Άλλωστε και τα κείμενά είχαν ένα συγκεκριμένο προπαγανδιστικό περιεχόμενο. Όχι όμως και έτσι, τέτοια ρηχότητα σκέψης.

Υ.Γ. «Αντικειμενικά λοιπόν, στην εκλογική μάχη, το κριτήριο ψήφου προς το ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να είναι πάνω στη συνολική του στρατηγική, ανεξαρτήτως διαφωνιών γύρω από το θέμα πώς θα είναι ο σοσιαλισμός κ.λπ., αλλά μπορεί να είναι και μερικότερο κριτήριο, με όρους βεβαίως εναντίωσης προς τα μονοπώλια και τις επιλογές της ΕΕ. Με όρους ποιο κόμμα μπορεί να συμβάλλει στο δυνάμωμα του κινήματος». Αυτά είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομιλία την οποία επικαλείται ο Ν. Μπογιόπουλος (Ριζοσπάστης, 22/3/2012). Γιατί δεν έβαλε ο Ν. Μπογιόπουλος ολόκληρο το απόσπασμα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα;




5 σχόλια:

  1. Γράφεις: Όμως αυτή η πολιτική συμμαχιών, που υπερασπίζεται ο Μπογιόπουλος, δεν έχει καμία σχέση με το 15ο Συνέδριο, το οποίο δεν έγραφε πουθενά κάτι τέτοιο. Δεν έλεγε πουθενά για κυβέρνηση του ΑΑΔΜ στην οποία μάλιστα θα
    συμμετείχε το ΚΚΕ ως εκλογική συνιστώσα.

    Τι έλεγε το πρόγραμμα που διαμορφώθηκε στο 15ο:


    «Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς στην επιρροή των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, με βάση το κοινοβούλιο χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα».

    Το πρόγραμμα έλεγε για κυβέρνηση ΑΑΔΜ λοιπόν. Το ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι δεν έλεγε για εξουσία ΑΑΔΜ που δεν ταυτίζεται φυσικά με την κυβέρνηση. Μην είμαστε αγράμματοι σύντροφοοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εχει σημασια αν μοιαζουν τα επιχειρηματα με αυτα των αλλων η η ουσια αυτων που λεει ;
    Εγω παντως που ειμαι εκτος κομματος και δεν δινω δικαιωμα σε κανεναν να μου μετρησει ποσο ποναω και νοιαζομαι για την υποθεση του κομμουνισμου --δεν υπαρχει εξ αλλου ακομη τετοιου ειδους ζυγαρια --διαπιστωνω με πολυ κοσμο που ερχομαι σε παφη καθε μερα λογω της δουλειας μου οτι στραβα αρμενιζουμε


    Ιακωβος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς τον πρώτο ανώνυμο: από ατο απόσπασμα που αναφέρεις δεν προκύπτει ούτε ότι θα είναι κυβέρνηση του ΑΑΔΜ (όπως γράφεις) πολύ περισσότερο ότι το ΚΚΕ θα συμμετέχει σε μία τέτοια κυβέρνηση. Το ήδη ισχύον πρόγραμμα του ΚΚΕ απορρίπτει και τη λογική των σταδίων που σήμερα μπαίνει από ορισμένους (και όχι από την πίσω πόρτα πάντα, κάποιοι τη βάζουν απευθείας). Το ερώτημα αν το ΚΚΕ συμμετέχει σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης έχει μόνο μία απάντηση: όχι.
    Στο δεύτερο ανώνυμο: Το κείμενο πάντως σχολιάζει και τα επιχειρήματα και την ουσία αυτών που λέει. Αν βρίσκεις άλλη ουσία εσύ είναι άλλο θέμα. Τι θα πει στραβά αρμενίζει το ΚΚΕ; Δεν πρωτοστατεί σε κάθε αγώνα και κινητοποίηση μικρή ή μεγάλη; Δεν μπαίνει μποστά με όποιο κόστος για να οργανωθεί ο αγώνας σε "απατητους" χώρους,π.χ. εργοστάσια; Δε δικαιώνεται στις εκτιμήσεις του; Δε νομίζω ότι λέω υπερβολές, αλλά το ΚΚΕ κρίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια και όχι με αυτά που θέλουν κάποιοι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι ,ο καθενας μεταφραζει τις αποφασεις των συνεδριων, οπως τον βολευει!!Εννοω τα μελη και οι οπαδοιτου Κ.Κ.Ε.καθως και η ηγεσια του.

      Διαγραφή
    2. Δε νομίζω ότι είναι έτσι. τι θα πει ερμηνεία όταν κάποια πράγματα είναι ξεκάθαρα;;;;; Στο 15ο δε λέει πουθενά για συμμετοχή του ΚΚΕ σε κυβέρνηση. Η διαστρέβλωση λέγεται διαστρέβλωση και όχι ερμηνεία.
      Επίσης: σχόλιο που δε φέρει υπογραφή ή mail δε θα ξαναμπεί.

      Διαγραφή