20.4.13

Οι κάμερες αποχωρούν η εκμετάλλευση μένει




Εκατοντάδες εργάτες βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν σ' όλη τη χώρα μετά από κάλεσμα των συνδικάτων τους, του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, καταδικάζοντας το εργοδοτικό έγκλημα στη Μανωλάδα εκφράζοντας παράλληλα την ταξική αλληλεγγύη τους. Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα, όπως και τα μέσα ενημέρωσης της αστικής τάξης που φρόντισαν να εξαφανίσουν τις σχετικές ειδήσεις.
 
***
 
Η σχισμή που άνοιξαν στις παράγκες της εκμετάλλευσης οι πυροβολισμοί στη Μανωλάδα έκλεισε. Ηρεμία τάξη και ασφάλεια επικρατούν ξανά στην περιοχή. Μετά την καταγγελία του γεγονότος από τον ΣΕΒ, οι τρεις πιστολέρο παραδόθηκαν στην αστυνομία, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους εργάτες γης ότι μπορούν να επιστρέψουν στα χωράφια ήσυχοι, οι άλλοι μεγαλοτσιφλικάδες διαχώρισαν τη θέση τους από το αφεντικό των εργατών που χτυπήθηκαν και όλα καλά.
Ολα; Μια βόλτα στα Μέγαρα και στη Βοιωτία, στην Πιερία, στην Ημαθία και την Κρήτη, μπορεί να αναδείξει τις αντίστοιχες «Μανωλάδες». Τα ίδια μεροκάματα, οι ίδιες συνθήκες ζωής. Σ' αυτήν καθαυτή τη Μανωλάδα, δίπλα στο κακό τσιφλίκι των 200 εργατών, η συγκομιδή συνεχίστηκε χωρίς διαταραχή στα τσιφλίκια με 2.000 εργάτες ανά τσιφλίκι που παίρνουν το ίδιο μεροκάματο, είναι ανασφάλιστοι και μένουν στα ίδια παραπήγματα.
Το σημαντικότερο, η παραγωγή έφυγε για τις διεθνείς αγορές ακριβώς στη 1.30 το μεσημέρι με διασφαλισμένη πιστοποίηση HACCP και βεβαιώσεις «ΔΗΩ», ότι δηλαδή τα προϊόντα τους είναι ασφαλή και βιολογικά.
Ο τζίρος των 95 εκατομμυρίων ευρώ από τη φράουλα δεν κινδυνεύει από τις ανακοινώσεις ορισμένων σούπερ μάρκετ ότι δεν αγοράζουν από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Εξάλλου το προϊόν κατά 90% είναι εξαγώγιμο.
Τι μένει; Ορισμένα στοιχεία που καταγράφηκαν στα ψιλά μιας επιστολής δύο ομάδων μεγαλοπαραγωγών που διαμαρτυρήθηκαν προχτές, γιατί δυσφημείται η παραγωγή της φράουλας. Μιλάνε για τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν και αναφέρουν ότι στην Τουρκία οι εργάτες γης δουλεύουν με 6 δολάρια, ενώ αυτοί είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν 20 ευρώ. Λένε, δηλαδή, πως ο τσακισμένος μισθός των 500 ευρώ που έχει επιβάλει η κυβέρνηση με το μνημόνιο δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Με δεδομένο ότι η εξασφάλιση ανταγωνιστικότητας παραμένει το Ευαγγέλιο, το «παράπονο» των μεγαλοπαραγωγών μεταφράζεται σαν αίτημα για παραπέρα μείωση των μεροκάματων στα χωράφια. Και ως γνωστόν η κυβέρνηση είναι ευαίσθητη σε τέτοια αιτήματα.
Τι άλλο μένει; Η απόφαση των ταξικών συνδικάτων να επιβάλουν στην πράξη το «κανένας μόνος του», το «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι». Ερήμην της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα με ενεργοποίηση της αστυνομικής υπηρεσίας αντιμετώπισης ρατσιστικών εγκλημάτων και σε λύπη των «κινημάτων» που ισχυρίζονται πως η ταξική πάλη διεξάγεται με ηλεκτρονικά μπανεράκια για μποϊκοτάζ στα προϊόντα μιας εταιρείας.

***
 
Ασχετο: Τα ρεπορτάζ από την έκρηξη στο εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας καλύπτουν ήδη εκατοντάδες ώρες τηλεοπτικού χρόνου. Παραδόξως, δεν βρέθηκαν μερικά δευτερόλεπτα για μια αναφορά στους εργάτες του εργοστασίου. Ξέρουμε με λεπτομέρειες πόσα σπίτια είναι γύρω γύρω, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι δούλευαν εκεί μέσα και τι απόγιναν. Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο για πλείστες όσες ανάλογες περιπτώσεις ανά την υφήλιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου