18.2.14

ΜΚΟ με κρατικό χρήμα και δράση στο Ιράκ

Πριν 10 χρόνια είχε αποκαλύψει το θέμα ο Ριζοσπάστης! (13/12/2003)

Η υπόθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης IMI (International Mine Initiative - διεθνής πρωτοβουλία για τις νάρκες) - η δράση της οποίας στο Ιράκ είχε καταγγελθεί μέσα από το πρώτο θέμα του «Ριζοσπάστη» στις 13 Δεκέμβρη του 2003 - ήρθε και πάλι χτες στη δημοσιότητα καθώς κατά του προέδρου της και συνεργατών της ασκήθηκε δίωξη για ζημιά που προξένησαν σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο Αλεξ Ρόντος, στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου και σήμερα εντεταλμένος της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής.

Στις 12 Δεκέμβρη του 2003 ο «Ρ» είχε διατυπώσει πρωτοσέλιδα ερώτηση για τη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης καθώς στον διεθνή Τύπο είχαν εμφανιστεί φωτογραφίες στελεχών της με λεζάντα ότι πρόκειται για Ελληνες στρατιώτες στο Ιράκ. Την επομένη, 13 Δεκέμβρη, ο «Ρ» αποκάλυψε ότι πρόκειται για την ΙΜΙ και επανήλθε στις 14 Δεκέμβρη με περισσότερα στοιχεία. Στις 17 Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου βουλευτές του ΚΚΕ ρώτησαν ευθέως τον Γ. Παπανδρέου για την υπόθεση. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι πρόκειται για ελληνική οργάνωση, σημείωσε όμως ότι κινείται στα πλαίσια του κέντρου αποναρκοθέτησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τελεί μια «σημαντική δραστηριότητα», ενώ δεν παρείχε καμιά πληροφόρηση για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης.
Χτες, με αφορμή την δίωξη που ασκήθηκε, έγινε γνωστό ότι η δράση της συγκεκριμένης ΜΚΟ έβλαψε το ελληνικό Δημόσιο κατά εννέα εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση αφορά στη χρηματοδότηση της οργάνωσης για ένα πρόγραμμα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Λίβανο και Ιράκ. Κατά του προέδρου της ΜΚΟ και συνεργατών του ασκήθηκε δίωξη για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ' εξακολούθηση. Οπως προέκυψε από την σχετική έρευνα, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα.
Από τις τότε αποκαλύψεις του «Ρ», προέκυπτε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση λειτουργούσε ως προβιά για την συμμετοχή της Ελλάδας στην κατοχή του Ιράκ. Στην χρηματοδότησή της μάλιστα εμπλέκονταν και ελληνικές εταιρείες που φιλοδοξούσαν να πάρουν μέρος στη λεηλασία του Ιράκ.
Ο «Ρ» αποκάλυψε επίσης ότι με τα ίδια αρχικά ΙΜΙ δραστηριοποιείται και μια ισραηλινή πολεμική βιομηχανία, η «Israel Military Industries Ltd.», η οποία παράγει βόμβες και οβίδες διασποράς, που σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» χρησιμοποιήθηκαν από το βρετανικό στρατό στο Ιράκ. Η ίδια ισραηλινή εταιρεία δραστηριοποιείται και στον τομέα της αποναρκοθέτησης. Δηλαδή οι ίδιες εταιρείες που ρίχνουν τις βόμβες, έρχονται στη συνέχεια να πάρουν μέρος στην εκκαθάριση των περιοχών, όπου σε επόμενη φάση κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες θα αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους στα πλαίσια της «ανοικοδόμησης».
Σύμφωνα δε, με ορισμένες πληροφορίες, η οργάνωση αυτή έχει συνεργαστεί και με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στα πλαίσια της σήμανσης ναρκοπεδίων στον Εβρο, για την προστασία από τις νάρκες των λαθρομεταναστών. Η συγκεκριμένη οργάνωση, η ΙΜΙ, που ιδρύθηκε το 2000, είχε ιστοσελίδα στο «ίντερνετ», όπου γινόταν αναφορά στην αποστολή της και στους χορηγούς της, ανάμεσά τους το υπουργείο Εξωτερικών, η κατασκευαστική ΔΙΕΚΑΤ, η εφημερίδα ΑΞΙΑ, η τράπεζα Omega Bank, η εταιρεία Forthnet, που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone. Η οργάνωση, σύμφωνα επίσης με όσα αναφέρονταν στην ιστοσελίδα της, αποτελούνταν από 100 άνδρες, διασπαρμένους σε 20 ομάδες.

2 σχόλια:

 1. http://www.tovima.gr/health-fitness/article/?aid=534611

  H κριση αυξησε τις αυτοκτονιες των ανδρων και μειωσε των γυναικων,-
  αρθρο:


  Ως και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας παραδέχθηκε την περασμένη Δευτέρα σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star ότι «η Ελλάδα ήταν χώρα με πολύ λίγες αυτοκτονίες και τώρα είναι μια χώρα όπου έχουν αυξηθεί σοβαρά οι αυτοκτονίες λόγω της κρίσης».

  Πράγματι πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα κατά 44% την περίοδο 2007-2011. Το 2007, έναν χρόνο πριν από την έναρξη της παγκόσμιας ύφεσης, το ποσοστό των αυτοκτονιών στη χώρα μας ήταν σημαντικά χαμηλό. Εναν χρόνο αργότερα η πορεία του γίνεται ανοδική και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

  Την επίδραση της οικονομικής κρίσης στους θανάτους από αυτοκτονίες και τους παράγοντες που σχετίζονται με αυτές μελέτησαν οι επιστήμονες του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κκ. Ιωάννης Κυριόπουλος (επιστημονικός υπεύθυνος), Αναστάσης Σκρουμπέλος και Δημήτρης Ζάβρας. Η έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, έδειξε μεταξύ άλλων ότι οι αυτοκτονίες των ανδρών αυξάνονται με την κρίση ενώ των γυναικών μειώνονται. Το τελευταίο αυτό στοιχείο πιθανόν να οφείλεται στα ιδιαίτερα κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικογένειας. Ο πρώτος παράγοντας που σχετίζεται με την αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών είναι η ανεργία. Ακολουθεί - ειδικά στους άνδρες - η καθυστέρηση αποπληρωμής των δόσεων των δανείων.

  «Ο άνδρας στην ελληνική οικογένεια είναι ο "πάροχος". Οταν δεν μπορεί να φέρει χρήματα στο σπίτι, νιώθει περιττός, βάρος. Αντιθέτως, η ελληνίδα γυναίκα προσπαθεί να κρατήσει την ισορροπία στην οικογένεια, ιδίως όταν υπάρχουν και παιδιά» εξηγεί ο ερευνητής κ. Σκρουμπέλος.

  Ειδικότερα η έρευνα έδειξε ότι:

  Οι αυτοκτονίες των ανδρών 15-24 ετών εμφανίζουν αρνητική και στατιστικά σημαντική σχέση με το ΑΕΠ. Δηλαδή, όσο μειώνεται το ΑΕΠ αυξάνεται το ποσοστό των αυτοκτονιών στους άνδρες.

  Οι θάνατοι από αυτοκτονίες ανδρών 25-54 ετών εμφανίζονται ευαίσθητοι στην αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Με απλά λόγια, όσο αυξάνεται η ανεργία αυξάνεται το ποσοστό αυτοκτονιών.

  Οι αυτοκτονίες ανδρών 55-64 ετών εμφανίζουν θετικά στατιστικά σημαντική σχέση με το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση πληρωμής. Δηλαδή, όσο μεγαλώνει ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων τόσο αυξάνεται το ποσοστό των αυτοκτονιών.

  Οι αυτοκτονίες των ανδρών άνω των 65 ετών δεν επηρεάζονται από αυτούς τους δύο κοινωνικοοικονομικούς δείκτες, την ανεργία και τα δάνεια.

  Στις γυναίκες η ανεργία εμφανίζεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο μόνο στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών.

  Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο που δείχνει μείωση του ποσοστού αυτοκτονιών στις γυναίκες ηλικίας 45-54 ετών και άνω των 65 ετών όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση.
  ......
  Το δημοσιευω στο φιλοξενο σαιτ σας και σαν καταθεση αποψης .

  Δεν ειναι δυνατον να αφηνονται διχως απαντηση εκτος τοπου και χρονου πραγματα .
  Καποιες ειναι σε αλλους αιωνες.
  Επισης οι αυτοκτονιες της κρισης ειναι κατα 95 τοις εκατο ανδρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. thnx για το σχόλιο. Ο καπιταλισμός θα αγριεύει, δε θα ηρεμήσει. ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ

   Διαγραφή