5.3.14

Συγκεντρώσεις αύριο για μέτρα προστασίας των ανέργων

Πηγή: Ριζοσπάστης


Στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στην Ομόνοια. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας


Δεκάδες είναι τα σωματεία που καλούν στη συγκέντρωση για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, αύριο Πέμπτη, στις 10 π.μ. στην Ομόνοια και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το υπουργείο Εργασίας. Την πρωτοβουλία πήραν σε κοινή σύσκεψη που διοργάνωσαν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, Μετάλλου Αττικής, τα Σωματεία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η ΟΒΣΑ.
 
Τα σωματεία που πήραν την πρωτοβουλία της κινητοποίησης τονίζουν στην ανακοίνωσή τους: «Οι κλάδοι που εκπροσωπούμε είναι αυτοί που έχει τσακίσει η ανεργία σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει προηγούμενο. Οι επιπτώσεις είναι πολλές και τεράστιες και για μας και για τις οικογένειές μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας παραμένουν άνεργοι χωρίς να "σταυρώνουν" μεροκάματο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ζουν καθημερινά τον εφιάλτη της επιβίωσης, ανασφάλιστοι, χωρίς γιατρό και φάρμακα, χωρίς καμία επιδότηση. Αρκετοί χωρίς φως, νερό, πετρέλαιο. Αλλοι κινδυνεύουν από πλειστηριασμούς και άλλοι από τον κίνδυνο της έξωσης από το σπίτι λόγω των οφειλών».
Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Εκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ. Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες κ.ά.
Την Παρασκευή, έγινε στο Βόλο κινητοποίηση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, με αίτημα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε βιομηχανίες της πόλης και τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων. Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν και εργάτες από το Μπαγκλαντές που δουλεύουν στην εταιρεία «Ανακύκλωση Βόλου», οι οποίοι είναι απλήρωτοι για έξι μήνες. Κλιμάκιο συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στην επιχείρηση και πίεσαν την εργοδοσία να δεσμευτεί ότι θα καταβληθεί ένας μήνας χρωστούμενων.
Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν αύριο Πέμπτη:
  • Στην Πάτρα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Κάλεσμα απευθύνει το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, σωματεία και άλλοι φορείς.
  • Στην Τρίπολη, στις 6.30 μ.μ. στην πλ. Πετρινού.
  • Στην Καλαμάτα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
  • Στην Κέρκυρα, στις 9.30 π.μ., στον ΟΑΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου