26.5.14

Πάτρα - Πετρούπολη - Χαϊδάρι - Ικαρία

Πηγή: Ριζοσπάστης

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Με εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, για να αντιμετωπιστεί η αντεργατική λαίλαπα

«Σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει». Στην ιστορική και ηρωική Πετρούπολη του Νίκου Παξιμαδά, στην πόλη που ρίζωσαν ο εργατόκοσμος και οι κατατρεγμένοι του αστικού κράτους, το κόκκινο γαρίφαλο άνθισε για άλλη μια τετραετία. Ο λαός της Πετρούπολης έστειλε και χτες ισχυρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής του μαύρου μετώπου που συγκροτήθηκε και στο δήμο, εκτοξεύοντας λάσπη, αυταπάτες και εκβιαστικά διλήμματα.
Ο λαός της Πετρούπολης ανέδειξε δήμαρχο τον Βαγγέλη Σίμο, αποφασισμένο να μην υποκύψει - ακόμη και σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο - στα ρουσφέτια που του έταζαν αλλά να αγωνιστεί μαζί με τους κομμουνιστές για τη ζωή που μας αξίζει.
Εκατοντάδες κάτοικοι κατέκλυσαν από νωρίς το απόγευμα το εκλογικό περίπτερο του Κόμματος. «9 δεκαετίες αγώνες και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσαν οι κομμουνιστές», τα συνθήματα να κυριαρχούν, συμπυκνώνοντας σε λίγες λέξεις την ένδοξη ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος, την δράση των κομμουνιστών.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η «Λαϊκή Συσπείρωση» συγκέντρωνε το 52,47% στο 75% των εκλογικών τμημάτων. Με συνθήματα και τραγούδια υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα με τον δήμαρχο Πετρούπολης Βαγγέλη Σίμο να λέει: «Ο Πετροπουλιώτικος λαός καταδίκασε, καταψήφισε το μαύρο μέτωπο που συγκροτήθηκε εναντίον μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το λαό που μας τίμησε με την ψήφο του, όλους αυτούς που ακόμη κι αν δεν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ μας στήριξαν και έδωσαν τον αγώνα τους. Να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους στο ψηφοδέλτιο που δώσαμε τον αγώνα ενιαία, σαν μια ομάδα. Δώσαμε μια σκληρή πραγματικά μάχη απέναντι σε αυταπάτες, διλήμματα, μπόλικη λάσπη και βρωμιά. Και να που ο λαός επιβράβευσε την πολιτική μας, επιβράβευσε το έργο μας, το πρόγραμμά μας. Σε άλλη περίπτωση, θα είχα πάρα πολλά να σας πω. Δεν μπορώ να σας κρύψω την αγωνία μου και τη συγκίνησή μου. Ηταν πραγματικά σκληρή η μάχη.

Το επόμενο διάστημα, δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι θα είναι δύσκολες οι συνθήκες, ακόμη χειρότεροι οι καιροί. Τα μέτρα έχουν έρθει για να μείνουν. Θα παλέψουμε, πρωτοπόροι, στο πλευρό του πετροπουλιώτικου λαού για να βάλουμε φρένο σ' αυτήν την αντεργατική λαίλαπα, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, την νεολαία της Πετρούπολης. Θα δώσουμε τη μάχη για να μπλοκάρουμε όλα αυτά τα αντιδραστικά μέτρα.
Ξέρετε, εμείς οι κομμουνιστές δουλεύουμε πάντα συλλογικά. Αλλά, επειδή έπεσε πολλή λάσπη το τελευταίο διάστημα, λέγοντας ότι "πριόνισα την καρέκλα του Κοτσαμπά", "Τον Θωμά τον έχει φάει το Κόμμα και η ηγεσία του Περισσού", να πω σε όλους ότι ο σύντροφος Θωμάς Κοτσαμπάς στέκεται δίπλα μου, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, είναι ο δήμαρχος της πόλης και θέλω να τον ευχαριστήσω για τη στήριξή του όλο αυτό το διάστημα.
Από αύριο θα ανταμώσουμε ξανά στους αγώνες. Πιασμένοι αλυσίδες, χέρι χέρι. Καλή συνέχεια. Δύναμη και υπομονή για τους αγώνες που θα δώσουμε».
Η νίκη στέφθηκε με γλέντι μέχρι αργά το βράδυ κι ένα βαρύ ζεϊμπέκικο από κείνους που έχουν «ατσάλι στην καρδιά και φλόγα στην ψυχή».

ΙΚΑΡΙΑ
Με δύναμη μπροστά για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων

Κόντρα σε θεούς και δαίμονες, κόντρα στα εφοπλιστικά και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα που είχαν συγκροτήσει ένα μαύρο μέτωπο με αιχμή τον αντικομμουνισμό, οι Ικαριώτες έδωσαν χτες την πρωτιά στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναδεικνύοντας δήμαρχο τον Στέλιο Σταμούλο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚΕ. Ενθουσιώδες ήταν το κλίμα στο εκλογικό περίπτερο της παράταξης, όταν έγιναν γνωστά τα τελικά στοιχεία από τα αποτελέσματα της καταμέτρησης στα εκλογικά κέντρα του νησιού.
Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Στέλιος Σταμούλος επισημαίνει τα εξής:
«Χαιρετίζουμε, σφίγγουμε το χέρι και ευχαριστούμε όλους όσοι συμπορεύτηκαν μαζί μας και μας ψήφισαν και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο, δίνοντάς μας την πλειοψηφία στο Δήμο Ικαρίας. Χαιρετίζουμε τους Ικαριώτες και τις Ικαριώτισσες που, με αυτοπεποίθηση, πείσμα και ενθουσιασμό έδωσαν αυτήν τη μάχη κόντρα στη λάσπη, στη συκοφάντηση, στην ψευδολογία τσακίζοντας συμφωνίες κάτω από το τραπέζι από τους συμπράττοντες στο γνωστό αντικομμουνιστικό μπλοκ. Και από κοντά και οι εφοπλιστάδες, όπως ο κύριος Σπανός.
Χαιρετίζουμε, επίσης, τους εκατοντάδες Ικαριώτες που ενίσχυσαν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, που έριξαν το κόκκινο γαρίφαλο στην κάλπη της περιφέρειας. Το αποτέλεσμα μέσα στις συνθήκες που έγινε ο Β' γύρος με τις γνωστές αντί ΚΚΕ συμμαχίες, αποτελεί μια τεράστια επιτυχία της "Λαϊκής Συσπείρωσης".
Η "Λαϊκή Συσπείρωση", οι άνθρωποί της, άνθρωποι σαν εσάς, του αγώνα και της βιοπάλης, όπως έχουν μέχρι τώρα αποδείξει, θα συνεχίσουν να μάχονται καθημερινά για τις δικές μας ανάγκες, θα στηρίξουν κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία και δράση, θα αντιπαλεύουν τις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων και της ΕΕ, δε θα πουν ψέματα, δε θα κοροϊδέψουν, δε θα εξαπατήσουν.

Ο Δήμος θα γίνει μετερίζι αγώνα, μετερίζι της λαϊκής αντιπολίτευσης, περπατώντας στους δρόμους του αγώνα με όλους τους Ικαριώτες και Ικαριώτισσες για να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή πολιτική με εκλεγμένους αγωνιστές που θα αντιπαλεύουν και θα αντιπολιτεύονται την αντιλαϊκή πολιτική και τα μέτρα των κυβερνήσεων και της ΕΕ.
Δίνοντας δύναμη στη δική σας φωνή και στο δικό σας αγώνα θα προσπαθήσουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά, να ανοίξουμε το δρόμο των ριζικών αλλαγών σε όφελος του εργαζόμενου λαού, σε όφελος του Ικαριώτικου λαού».
Το διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη Κυριακή των εκλογών οι δυνάμεις που στηρίζουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έδωσαν τη μάχη της ψήφου. Απηύθυναν στο λαό ένα πλατύ κάλεσμα στήριξης της παράταξης για να δυναμώσει τη δική του φωνή, για ελπίδα και αγώνες με προοπτική που είναι και η μόνη πραγματική διέξοδος. Η δραστηριότητα αυτή κορυφώθηκε με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στον Εύδηλο το βράδυ της Παρασκευής.

ΠΑΤΡΑ
Με αγωνιστική αισιοδοξία για την «επόμενη μέρα»

«Από καλύτερη θέση θα συμβάλουμε στην ανακούφιση του πατραϊκού λαού, θα βάλουμε εμπόδια στον αντιλαϊκό κατήφορο, θα μπούμε εμπόδιο στην πολιτική που δημιουργεί ανεργία, ανέχεια και ανασφάλεια». Αυτό δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο νέος δήμαρχος Πάτρας, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κώστας Πελετίδης, μετά τη γνωστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος. Στο γλέντι και στους χορούς που στήθηκαν στη γειτονιά των Προσφυγικών συνέρρεε, χτες το βράδυ, πλήθος κόσμου από τις λαϊκές γειτονιές και τα λαϊκά στρώματα της Πάτρας. Κόντρα στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα του λαού, παρά και τις δυσκολίες, έκδηλο ήταν το κλίμα της αγωνιστικής αισιοδοξίας και για την «επόμενη μέρα», για τις μάχες που έχει να δώσει ο οργανωμένος λαϊκός παράγοντας με την αποφασιστική στήριξη των δυνάμεων και των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Ολόκληρη η δήλωση του Κώστα Πελετίδη είναι η εξής:
«Φίλες και φίλοι, συναγωνιστές συναγωνίστριες,
Εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ευχαριστούμε όλες και όλους που αγωνίστηκαν όλους αυτούς τους μήνες για να κάνουν τα λαϊκά στρώματα ένα βήμα μπροστά. Χαιρετίζουμε τους ριζοσπάστες αγωνιστές που έσπασαν τις προκαταλήψεις και βρέθηκαν δίπλα στους αγώνες με τους φίλους και τα μέλη του ΚΚΕ. Δεν υποκύψαμε σε διλήμματα, σε πιέσεις να υποχωρήσουμε από τη βασική κατεύθυνση υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Αντιμετωπίσαμε ενιαία την εκλογική μάχη θέτοντας την ανάγκη για ενίσχυση του ΚΚΕ στην Περιφέρεια και την Ευρωβουλή. Οχι για λόγους κομματικού εγωισμού αλλά γνωρίζοντας ότι η επόμενη μέρα θα μας βρει με παρούσα τη στρατηγική που γεννά τα προβλήματα του λαού. Η άποψή μας αυτή έγινε αποδεκτή με διαφορετικό τρόπο από τμήματα του πατραϊκού λαού. Εχουμε χρόνο μπροστά μας για να βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα.
 Η "Λαϊκή Συσπείρωση" αναλαμβάνει δημοτική αρχή. Από καλύτερη θέση θα συμβάλουμε στην ανακούφιση του πατραϊκού λαού, θα βάλουμε εμπόδια στον αντιλαϊκό κατήφορο, θα μπούμε εμπόδιο στην πολιτική που δημιουργεί ανεργία, ανέχεια και ανασφάλεια. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, το ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο του "Καλλικράτη", τα εμπόδια από ΕΕ, τρόικα, κυβέρνηση. Δεν έχουμε αυταπάτες, δεν δημιουργούμε αυταπάτες. Εχουμε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος, στους επαγγελματίες που δεινοπαθούν, στους αγρότες που κινδυνεύουν με ξεκλήρισμα, στους νέους και τις νέες της πόλης μας που θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους και δεν τους αφήνουν. Το δίκιο είναι με το μέρος μας, μπορούμε να το επιβάλουμε, δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμως και αδύνατο. Θα εξαρτηθεί από το επίπεδο του λαϊκού κινήματος.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί όχι μόνο όσους μας ψήφισαν αλλά και όσους δεν μας ψήφισαν, να συμβάλουν με τον αγώνα τους, τις προτάσεις τους, τη συμμετοχή τους στην υπερνίκηση των εμποδίων που δημιουργούν ανέργους, φτώχεια, νέους με εξαρτήσεις και όχι ζωή, με τις συνοικίες ησυχαστήρια. Θα αγωνιστούμε για να ανοίξει ο δρόμος για γενικότερες αλλαγές με λαϊκή ευημερία και πρόοδο. Εχουμε να κάνουμε πολλά, δεν τα ξέρουμε όλα, δεν είμαστε αλάνθαστοι, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, οικοδομούμε τη λαϊκή συμμαχία, ξεπερνούμε τις προκαταλήψεις, για να 'μαστε πιο ισχυροί, πιο αποτελεσματικοί, για να νικήσουμε αυτούς που απολαμβάνουν τον ιδρώτα του λαού μας και τον έφεραν σε αυτήν τη δύσκολη θέση».
Κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Κώστας Πελετίδης σημείωσε: «Τώρα είναι ώρα ευθύνης και προσωπικής τιμής για να μην επιτρέψει κανένας και καμία απόψε το βράδυ να τρίβουν τα χέρια τους από χαρά όλοι αυτοί που εκμεταλλεύονται το λαό, που προσπαθούν να τον παγιδεύσουν σε νέες αυταπάτες. Αν ο λαός μας στοχεύσει καλά σήμερα, την επομένη των εκλογών θα δώσει τη μάχη από καλύτερες θέσεις. Αυτή η ψήφος δυναμώνει την ελπίδα, την αισιοδοξία και προοπτική. Γιατί μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, να βάλουμε εμπόδια στον αντιλαϊκό κατήφορο, να ανοίξουμε το δρόμο για τη λαϊκή ευημερία και πρόοδο, για να απαλλαγούμε από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων και οριστικά από την πολιτική που μας καταδικάζει στην ανεργία, στην ανέχεια και την ανασφάλεια».

ΧΑΪΔΑΡΙ
Με μαχητικότητα και ευθύνη στα νέα καθήκοντα

Σε κλίμα αγωνιστικό και αισιόδοξο υποδέχτηκαν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στο Χαϊδάρι τα αποτελέσματα του β' γύρου των δημοτικών εκλογών που ανέδειξαν δήμαρχο τον υποψήφιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μιχάλη Σελέκο. Λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης, το εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ έγινε το επίκεντρο, γύρω από το οποίο συγκεντρώθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι που έδωσαν τις προηγούμενες μέρες τη μάχη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης
» στο χέρι. Η αισιοδοξία από τα πρώτα εκλογικά Τμήματα, έγινε γρήγορα ενθουσιασμός, καθώς τα αποτελέσματα έδωσαν μεγάλη διαφορά στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 77% των εκλογικών τμημάτων, το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συγκέντρωνε το 68,83% των ψήφων). Με αντίστοιχη διάθεση υποδέχθηκαν οι συγκεντρωμένοι την ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα στους δήμους της Πετρούπολης και της Πάτρας.
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και οι εργαζόμενοι που συστρατεύτηκαν μαζί τους στη μάχη αντιμετωπίζουν με μαχητικότητα και ευθύνη την εκλογή αγωνιστή δημάρχου στο Χαϊδάρι. Με πείσμα να δυναμώσει η οργάνωση και η πάλη του λαού. Με αποφασιστικότητα να βρεθούν από την επόμενη κιόλας μέρα μπροστά σε κάθε αγώνα για το δίκιο του λαού. Συνεχίζοντας στην ίδια ρότα, με την οποία έφτασαν μέχρι την κάλπη, απευθύνοντας το ίδιο κάλεσμα στο λαό: Να σταθεί με το κεφάλι ψηλά, να υψώσει το ανάστημά του στην αντιλαϊκή πολιτική και σε όσους την υπηρετούν από οποιοδήποτε πόστο, να πάρει τη θέση του στις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος στις μάχες του επόμενου διαστήματος.
 Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Μιχάλης Σελέκος ανέφερε:
«Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι μας στήριξαν με την ψήφο τους και την πρώτη Κυριακή και σήμερα που ολοκληρώθηκε η νίκη μας, σε όλους όσοι συμπορεύτηκαν μαζί μας όλο αυτό το διάστημα».
Συμπλήρωσε ότι και από το μετερίζι της διοίκησης του Δήμου «θα στεκόμαστε στο πλάι του λαού στους μεγάλους αγώνες που θα δίνει», στους αγώνες που έχει μπροστά του το επόμενο διάστημα.
Αναφέρθηκε ακόμα στις επιτυχίες των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε άλλους Δήμους, καθώς και στο ποσοστό που συγκέντρωσε το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές σημειώνοντας πως «στέλνει μηνύματα και στην Ευρώπη και στις κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας», πως αποτελεί συμβολή, ώστε να σηκώσει ο λαός κεφάλι και να κερδίσει πόντους στη δύσκολη μάχη που δίνει.
Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στους καθημερινούς αγώνες: «Απλώνουμε το χέρι σε όλους ανεξάρτητα από το αν μας στήριξαν σε αυτές τις εκλογές, να παλέψουμε για να βάλουμε ένα λιθαράκι για να λυθούν τα προβλήματα που βασανίζουν το λαό μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου