22.5.14

Χαρίλαος Φλωράκης

Απ' το χαιρετισμό του Καπετάνιου Γιώτη στο 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ:

«Στην πορεία της ζωής σας και του αγώνα σας θα ζήσετε στιγμές ανάτασης, άνοδο του κινήματος. Αλλά η κίνηση προς τα μπρος δεν είναι πάντα γρήγορη όσο θέλουμε ή πάντα ανοδική. Και τα "άγονα" χρόνια, τα χρόνια της μονότονης καθημερινής δουλιάς δεν είναι ευκαταφρόνητα.
Η πιο σπουδαία ικανότητα για τον κομμουνιστή είναι αυτή να μπορεί να δουλεύει με συνέπεια και με ενθουσιασμό, θα 'λεγα, στην καθημερινή μονότονη κατάσταση και να ξεπερνά μέρα με τη μέρα το ένα εμπόδιο ύστερα από το άλλο. Η ικανότητα να διατηρεί τον ενθουσιασμό του μπροστά στα εμπόδια που η πρακτική ζωή βάζει μπροστά του κάθε μέρα, κάθε ώρα. Να έχει πάντα στο μυαλό του και να μη χάνει από τα μάτια, τους τελικούς μεγάλους σκοπούς που παλεύει να πραγματοποιήσει.
Μια τέτοια στάση γενναιότητας πρέπει να φιλοδοξεί να κατακτήσει.


Γιατί και σήμερα η επίθεση ενάντια στις σοσιαλιστικές ιδέες είναι στην πρώτη γραμμή. Ο χλευασμός στη συλλογικότητα και την οργανωμένη πάλη είναι καθημερινό φαινόμενο. Αξίες και ιδανικά θεωρούνται ουτοπία, ρομαντισμός μέχρι και πισωδρόμηση.
Γι' αυτό υπογραμμίζω, την απαίτηση για το νέο ηρωισμό της εποχής σας που έχει σχέση με τη συνέπεια στον αγώνα σε αξίες, ιδανικά, σε σταθερότητα, σε αρχές που καταξιώθηκαν μέσα στη μακροχρόνια δύσβατη ηρωική πορεία του Κόμματός μας και του εργατικού κινήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου