11.6.14

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πρυτανικές εκλογές στο Αριστοτέλειο

 
Αύριο, Πέμπτη, γίνονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι εκλογές για την ανάδειξη του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων με βάση το νέο νομικό πλαίσιο. Ο πρύτανης θα προκύψει από ένα εκλεκτορικό σώμα, όπου φοιτητές και εργαζόμενοι δε θεωρούνται συνιστώσες της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τις προηγούμενες μέρες όλοι οι υποψήφιοι πρυτάνεις παρουσίασαν τα διαπιστευτήριά τους στο Συμβούλιο του Ιδρύματος, το οποίο τους έκρινε ως κατάλληλους για την πλήρη και πιστή εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου κυβέρνησης - ΕΕ, της υποταγής όλων των βασικών λειτουργιών των πανεπιστημίων στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
 
Ανεξάρτητα από διακηρύξεις και προθέσεις, οι νέοι πρυτάνεις έχουν την υποχρέωση να προχωρήσουν στην εφαρμογή των «νομικών προβλέψεων» για δημιουργία κύκλων σπουδών και προγραμμάτων που θα οδηγούν σε πιστοποιητικά διαφόρων ταχυτήτων, για ελαστικές σχέσεις εργασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα ιδρύματα, για ανάπτυξη της «χρήσιμης» Ερευνας, αυτής που οδηγεί σε κερδοφορία. Οι πρυτανικές αρχές είναι, επίσης, υποχρεωμένες να λειτουργήσουν με βάση το μοντέλο οικονομικής και λειτουργικής επιβίωσης των ιδρυμάτων, της διαρκώς μειούμενης κρατικής επιχορήγησης, της αναζήτησης χρηματοδότησης για τη λειτουργία των ιδρυμάτων μέσω των διδάκτρων, της επικερδούς προσφοράς υπηρεσιών, της εμπορίας εκπαιδευτικών προϊόντων, της «αξιοποίησης» της πανεπιστημιακής περιουσίας, της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας, της παράδοσης βασικών λειτουργιών των ΑΕΙ σε εργολάβους.
Στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, η «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών», η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει πάση θυσία να συμμετέχει. Δεν παραιτήθηκε από αυτήν την επιδίωξη ούτε όταν ο υποψήφιος που στήριξε για πρύτανη δεν προκρίθηκε από το Συμβούλιο του Ιδρύματος για να συμμετέχει στις πρυτανικές εκλογές. Προχώρησε, λοιπόν, σε ένα παζάρι με τους άλλους υποψηφίους πρυτάνεις. Υπόσχονταν στήριξη και διεκδικούσε να εξασφαλίσει τουλάχιστον δύο αντιπρυτάνεις. Τελικά, τα βρήκε με το πρυτανικό σχήμα του καθηγητή Στ. Λογοθετίδη, που, μεταξύ άλλων, στις θέσεις του για τη λειτουργία του ΑΠΘ και την αύξηση των εσόδων του, αναφέρεται σε στήσιμο νέων δομών για τη σύνδεση της Ερευνας και της νέας γνώσης με την οικονομία, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και των κληροδοτημάτων, στα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, στη λειτουργία διεπιστημονικών μεταπτυχιακών αλλά και της επιπλέον άντλησης πόρων από ερευνητικά προγράμματα κτλ.
Η «Συσπείρωση», σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «αν και τα μέλη της διαφωνούν με την αντιδημοκρατική προεπιλογή των πρυτάνεων, καθόλου δεν απέχουν από την προσπάθεια εκλογής του πλέον κατάλληλου για το δημόσιο πανεπιστήμιο».
Αντιλαμβάνεται ο καθένας πλέον την «αξιοπιστία» των λόγων και των έργων τους: Ξεκίνησαν λέγοντας ότι είναι απέναντι στο νέο νόμο και καλούσαν την πανεπιστημιακή κοινότητα να αγωνιστεί ενάντια στην εφαρμογή του. Στη συνέχεια προσπάθησαν να συμμετέχουν στις εκλογές με δικό τους υποψήφιο και εξαπέλυσαν δριμύ κατηγορώ για τον αποκλεισμό του και τελικά συμμετέχουν στις εκλογές μέσα από άλλο πρυτανικό σχήμα, που διεκδικεί να διοικήσει το ίδρυμα για να εφαρμόσει όσα προβλέπουν οι αντιδραστικοί νόμοι για την ανώτατη εκπαίδευση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου