15.1.15

ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ - Ομιλία Θεοδώρας Τζάκρη στην Βουλή (5-12-2011)

Αποσπάσπασματα ομιλίας της Θεοδώρας Τζάκρη, βουλευτή Πέλλας του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012.

Σημείωση: Η κ. Τζάκρη, σήμερα, είναι υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Προηγούμενα έχει διατελέσει Υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου. Έχει ψηφίσει και τα τρία Μνημόνια.

(...) Η πραγματικότητα είναι πως τα τελευταία είκοσι χρόνια δώσαμε δυσανάλογα μεγάλο βάρος στην κατανάλωση απ’ ό,τι στην επένδυση. 
Επιπλέον, είμαστε η μόνη, ίσως, χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει τόσο γιγαντωμένο πρόβλημα αυθαίρετης δόμησης, φοροδιαφυγής, ανεξέλεγκτων χωματερών, παράνομης είσπραξης συντάξεων, αντιπαραγωγικών, πολλές φορές, επιδοτήσεων.  (...)

Η ελληνική οικονομία, παρ’ότι ήταν -και σε ένα σημαντικό βαθμό παραμένει- στρεβλή, δεν είχε ωστόσο το 2004 χρέος κοντά στο 120% του ΑΕΠ, ούτε έλλειμμα ύψους 36 δισεκατομμυρίων. Επιπλέον, δεν ήταν σε ύφεση και το κράτος από πλευράς στελεχιακού δυναμικού και απόδοσης βρισκόταν σε πολύ καλύτερη θέση. Είχε λιγότερους υπαλλήλους, με χαμηλότερο μισθολογικό κόστος, οι οποίοι απέδιδαν πολύ – πολύ καλύτερα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 ως το 2009 κατάφερε να μεγαλώσει το δημόσιο, να το κάνει πιο ακριβό και συνάμα λιγότερο παραγωγικό. Αυτό είναι πράγματι ένας άθλος. (...)
Ο προϋπολογισμός του 2012, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ίσως είναι ο πιο σημαντικός προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί στην τρίτη ελληνική δημοκρατία. Από την εφαρμογή του διακυβεύονται ζητήματα ζωής ή θανάτου της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς θεμελιώδη ζητήματα του κράτους πρόνοιας, όπως οι συντάξεις και της κοινωνικής ευημερίας, όπως η χρηματοδότηση του κράτους και των πολυσχιδών λειτουργιών του. (...)
Επιστέγασμα αυτής της πολιτικής φορολόγησης των πάντων είναι και ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Έχει χαρακτηριστεί ως χαράτσι. Και πράγματι αποτελεί ένα χαράτσι, καθώς συνδέει ένα κοινωνικό αγαθό, αυτό του ηλεκτρικού ρεύματος με τη φορολογία. Είναι ένας εκβιαστικός, ένας ανορθολογικός και συγχρόνως ένας κακοσχεδιασμένος φόρος. Ελπίζω, όμως, η νέα εγκύκλιος που μόλις πρόσφατα εκδόθηκε και αφορά τις εξαιρέσεις να δώσει τη δυνατότητα σε όσους βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής να αποφύγουν την καταβολή αυτού του ομολογουμένου άδικου, αλλά συγχρόνως και αναγκαίου φόρου. (...)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα συνολικά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υπολογίζονται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, με την προοπτική βεβαίως να αυξάνονται κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ ανά τρίμηνο. Ωστόσο, με τους σημερινούς ρυθμούς φαίνονται μάλλον ανέφικτα. Εύχομαι η νέα Κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς για να πιάσουμε τους στόχους που είναι πλέον καθαρά εθνική υπόθεση και όχι ένα απλό θέμα περιορισμού του κράτους. (...)

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου