8.3.15

Η τουρκική διακοίνωση (ΝΟΤΑΜ) και η κυβέρνηση

1. Η περιοχή στη Λήμνο καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία της νήσου, απομονώνει το νησί από την ηπειρωτική Ελλάδα , προκαλεί μείζον πρόβλημα στις αεροπορικές αφίξεις και αναχωρήσεις των αεροπλάνων στο αεροδρόμιο της Λήμνου και παραβιάζει το μνημόνιο Παπούλια - Γκιλμάζ. 2. Οι 5 περιοχές διχοτομούν το Αιγαίο όπως ακριβώς καθορίστηκε η διχοτόμηση με τον τουρκικό Νόμο 24611/12 Δεκέμβρη 2011 και η Νο3 περιοχή αχρηστεύει το Πεδίο Βολής Ανδρου
 
Η κυβέρνηση αυτοχειροκροτείται διότι θεωρεί ότι με τις ενέργειές της, η Αγκυρα ματαίωσε την αεροναυτική άσκηση με πυρά ανατολικά της Σκύρου, που είχε προγραμματίσει να εκτελέσει από τις 2 Μάρτη μέχρι και 31 Δεκέμβρη 2015 εκδίδοντας την αγγελία (NOTAM) Α0889/15. Η Τουρκία όμως απλά απέσυρε τη ΝΟΤΑΜ αυτή, δεν την ακύρωσε ούτε την ματαίωσε, διότι θα έπρεπε να εκδώσει νέα ΝΟΤΑΜ προκειμένου να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα ότι η ΝΟΤΑΜ Α0889/15 ακυρώνεται.
Ωστόσο, η κυβέρνηση, που χειροκροτεί την περίεργη απόσυρση της τουρκικής ΝΟΤΑΜ Α0889/15, ακολουθώντας την πολιτική των προκατόχων της, απέκρυψε από τους Ελληνες ότι η Τουρκία σήμερα εκτελεί ασκήσεις στο Αιγαίο εντός του FIR Αθηνών σε οκτώ (!!) περιοχές, αρπάζοντας πολιτικά και στρατιωτικά μέρος της ελληνικής κυριαρχίας. Οι έξι από αυτές απεικονίζονται καθαρότατα στο χάρτη.
Παρατηρώντας τις πέντε περιοχές μαζί με αυτήν της Λήμνου, την οποία παρουσιάζουμε ευθύς αμέσως, φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτές οριοθετούν τη διχοτόμηση του Αιγαίου για έρευνα και διάσωση, με τα δυτικά όριά τους στον 25ο μεσημβρινό, όπως ακριβώς καθορίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση με το νόμο 24611/2001, με τον οποίο διχοτομούσε το Αιγαίο, χωρίς, και τότε όπως και τώρα, καμία ελληνική αντίδραση.
 
Οπως φαίνεται στο χάρτη που αποκαλύπτουμε, η Τουρκία θα εκτελεί αεροναυτική άσκηση με πυρά μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2015, σε καθημερινή βάση, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, στην περιοχή βόρεια της Λήμνου.
 
Η περιοχή αυτή καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ελληνικής κυριαρχίας στη Λήμνο και μικρότερο στη Σαμοθράκη.
Γι' αυτή την τουρκική άσκηση στη Λήμνο, η Αγκυρα ζήτησε με σήμα από την Αθήνα να εκδώσει ΝΟΤΑΜ η ΥΠΑ, η οποία είναι η μόνη αρμόδια για το FIR Αθηνών, για εκτέλεση της άσκησης στην περιοχή της Λήμνου.
Μολονότι η περιοχή επικαλύπτει ελληνική κυριαρχία στη Λήμνο, η Τουρκία στο σήμα της ισχυρίζεται ότι η περιοχή βρίσκεται σε διεθνή θάλασσα και εναέριο χώρο.
Η ΥΠΑ ενημέρωσε την Τουρκία ότι δεν θα εκδώσει ΝΟΤΑΜ και ότι δεν μπορεί να εκτελεστεί η τουρκική άσκηση διότι η περιοχή καταλαμβάνει ελληνική εθνική κυριαρχία στη Λήμνο και επιπλέον εμποδίζει τις απο-προσγειώσεις των πολιτικών και όχι μόνον αεροπλάνων.
Η Τουρκία, όμως, εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α0127/LTBB που αποκαλύπτει ο «Ριζοσπάστης», στην οποία αναφέρει ότι επειδή η Ελλάδα αρνήθηκε να εκδώσει ΝΟΤΑΜ και δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, η Τουρκία αναγκάζεται «να πάρει την πρωτοβουλία» να εκδώσει ΝΟΤΑΜ για εκτέλεση της άσκησης στο FIR Αθηνών και «για την προστασία των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών» Προσθέτει ακόμα σε νέα ΝΟΤΑΜ ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί παραπέρα και να απαντά στις ελληνικές αιτιάσεις...
Με την ετήσιας διάρκειας τουρκική άσκηση στη Λήμνο:
Η Τουρκία έχει καταλάβει τουλάχιστον για ένα χρόνο μέρος της ελληνικής κυριαρχίας της Λήμνου αλλά και της Σαμοθράκης και τυπικά, αλλά και ουσιαστικά, έχει στρατοπεδεύσει στην περιοχή, αμφισβητώντας ευθέως και εμπράκτως, με στρατιωτικά μέσα, την ελληνικότητα της Λήμνου, κάτι που αποτελεί πάγια τουρκική πολιτική, η οποία πολλάκις έχει εκδηλωθεί στο παρελθόν σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, στο πλαίσιο του EUROCΟNTROL, NATO ίσως και ICAO.
Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας αποτελεί εχθρική απειλή σε βάρος της Ελλάδας και τα «όπλα» αντιμετώπισής της είναι η καταγγελία της Τουρκίας στα ΗΕ και στον ICAO, που είναι οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί. Τυχόν διαμαρτυρία ή διάβημα προς τα αναρμόδια EUROCONTROL, NATO, EE, αποτελεί ενέργεια... αερολέσχης, διότι διάβημα και διαμαρτυρία είναι χωρίς αντίκρισμα και αποτελεί ελληνική πατέντα συγκάλυψης του θέματος, ή και έμμεσης αποδοχής του.
Η τουρκική άσκηση στην περιοχή της Λήμνου αποκόπτει την πρόσβαση της νήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα από θάλασσα και αέρα, ακόμα και με ελικόπτερο για τη μεταφορά ασθενών. Η πρόσβαση στη Λήμνο από Σαμοθράκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη μπορεί να γίνει μόνο γύρω γύρω και να περάσει υποχρεωτικά από το ...Αγιον Ορος.
Η Σύμβαση του Σικάγου απαγορεύει δέσμευση περιοχών για στρατιωτικές ασκήσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα και μόνο για το λόγο αυτό η κυβέρνηση οφείλει να καταγγείλει την Τουρκία στον ICAO. Η καταγγελία είναι η μόνη αποτελεσματική οδός, σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα επαναλαμβάνει την πολιτική της σε όλη την έκταση του Αιγαίου.
Η τουρκική άσκηση στη Λήμνο προκαλεί σοβαρά προβλήματα ασφάλειας πτήσεων, στις αφίξεις και απογειώσεις αεροπλάνων από το νησί διότι η περιοχή εξουδετερώνει την Τερματική Περιοχή Ελιγμών των αεροσκαφών για προσγείωση και απογείωση στο αεροδρόμιο της Λήμνου. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταφορών οφείλουν να καταγγείλουν την Τουρκία στον ICAO, διαφορετικά σε περίπτωση ατυχήματος η κυβέρνηση θα φέρει ακέραιη την ευθύνη.
Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α0127, η τουρκική άσκηση με πυρά στη Λήμνο θα εκτελείται καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, δηλαδή οι Τούρκοι θα εκτελούν την άσκηση την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου καθώς και το Πάσχα, τον 15Αύγουστο κ.λπ.
Η τουρκική πρακτική παραβιάζει κατάφωρα και κατ' εξακολούθηση το Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ και το συμπληρωματικό Μπακογιάννη - Γκιουλ, σε σημείο ώστε να διερωτάται κανείς αν το Μνημόνιο δεσμεύει μόνο την Ελλάδα και ουδόλως την Τουρκία, διότι σύμφωνα με το Μνημόνιο:
-- Τα δύο μέρη αναγνωρίζουν την υποχρέωση σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας αμφοτέρων. Η ελληνική κυριαρχία πάει περίπατο και η περίπτωση της Λήμνου δεν είναι η μόνη, σύντομα θα επανέλθουμε και σε άλλες.
-- Τα δύο μέρη δεσμεύονται να αποφεύγουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα ακόλουθα:
α. Απομόνωση ορισμένων περιοχών. Η Αγκυρα όμως έχει μετατρέψει τη Λήμνο σε... μπαλαούρο.
β. Δέσμευση περιοχών ασκήσεων για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η δέσμευση, όμως, στην περιοχή της Λήμνου είναι για έναν ολόκληρο χρόνο.
γ. Διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στη διάρκεια των κυριοτέρων εθνικών και θρησκευτικών εορτών.
Πέραν, όμως, της περίπτωσης της Λήμνου υπάρχουν τουρκικές ασκήσεις σε άλλες πέντε περιοχές στο Αιγαίο, όπως φαίνονται στο χάρτη, χωρίς πυρά, για το Μάρτη και τον Απρίλη 2015. Για τις περιοχές αυτές επισημαίνονται:
Αποκόπτουν την επικοινωνία μεταξύ Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας και σε συνδυασμό με αυτήν της Λήμνου και των νήσων Κω και Ρόδου, την επικοινωνία σε όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου.
Η περιοχή Ν3 αχρηστεύει το πεδίο Βολής Ανδρου διότι η τουρκική περιοχή το «καπακώνει», με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος της χώρας.
Η πολιτική της αδράνειας και της αμήχανης συγκάλυψης που ακολουθεί η κυβέρνηση παρέχει το πλεονέκτημα στην Τουρκία να εφαρμόζει πρακτική πολιτικής νομιμοποίησης σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών συμφερόντων, με συνέπειες εμφανείς και πιθανότατα χωρίς δυνατότητα ανατροπής... ούτε και με επίκληση δημοψηφισμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου