5.4.13

Να γίνουμε πιο ικανοί στην πάλη για τα δικαιώματα του λαού δουλεύοντας με τη στρατηγική μας

Σε συγκέντρωση, χτες, της ΝΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που έγινε στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», μίλησε ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής. Στην ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το 19ο Συνέδριο του Κόμματος πραγματοποιείται έχοντας τα μάτια στραμμένα στις εξελίξεις. Δεν αποσπάται από αυτές. Εμπλουτίζει τη στρατηγική του με βάση τις επεξεργασίες και τη συλλογική πείρα, αλλά ταυτόχρονα δίνει και απαντήσεις σε άμεσα πολιτικά ζητήματα. Καθορίζει τα καθήκοντα του Κόμματος για την ανασύνταξη του κινήματος, τη λαϊκή συμμαχία. Ταυτόχρονα, μελετά την τακτική των άλλων δυνάμεων και εξοπλίζει, θωρακίζει το Κόμμα και το κίνημα μπροστά στην ισχυρή επίθεση υποταγής και ενσωμάτωσης στα πλαίσια της αστικής διαχείρισης.
Το 19ο Συνέδριο του Κόμματος πραγματοποιείται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την επέκταση της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την Κύπρο. Ταυτόχρονα, δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού συστήματος για όλα τα ζητήματα (ενεργειακά, μεταφορές, εμπόριο, εξοπλισμοί κ.ά.). Ανταγωνισμοί για το ποια χώρα της ΕΕ θα φορτωθεί λιγότερο τα βάρη της οικονομικής κρίσης, ή ποια τμήματα του κεφαλαίου θα υποστούν τις ζημιές από την οικονομική κρίση και ποια μονοπώλια θα βγουν από την κρίση πιο ισχυρά.




Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι εξελίξεις στην Κύπρο, με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων που είναι προς εξόρυξη και εκμετάλλευση. Εδώ εντάσσονται οι τελευταίες παρεμβάσεις της Τουρκίας, οι δηλώσεις Νταβούτογλου κ.ά., ζητήματα όπως η προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, η εκεχειρία και κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ Τουρκίας και του κουρδικού PKK, η συνεχιζόμενη επέμβαση στη Συρία.
Με την εξέλιξη του Κυπριακού αποκαλύφθηκε τι σημαίνει να μπαίνει ένα κόμμα εργατικό, όπως το ΑΚΕΛ, στη λογική της διαχείρισης του συστήματος. Βγάζουμε και από αυτή την εξέλιξη συμπεράσματα. Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι αλλαγές στις συμμαχίες ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, επιχειρείται, μέσα από μια τεράστια εκστρατεία προπαγανδιστική, να εμφανιστούν ως διαφορετικές πολιτικές απέναντι στους λαούς. Τα διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης της Ελλάδας, ανάλογα με ποια δύναμη είναι δεμένα περισσότερο τα συμφέροντά τους, τοποθετούνται υπέρ ή κατά της μιας ή της άλλης δύναμης, Γερμανία ή ΗΠΑ στην περίπτωση της Ελλάδας, ΕΕ ή Ρωσία στην περίπτωση της Κύπρου.

Ψεύτικα διλήμματα στο λαό
Ολα αυτά είναι φανερό πως έχουν την αντανάκλαση, χωρίς να ταυτίζονται απόλυτα σε πολιτικό επίπεδο, στη διάταξη και τις θέσεις των κομμάτων, βεβαίως σε συνθήκες ρευστότητας, μιας και συνεχίζει να είναι υπό διαμόρφωση το νέο πολιτικό σκηνικό. Πολιτικές δυνάμεις που έχουν ανοίξει γραμμή συμμαχίας με τμήματα της αστικής τάξης που ταυτίζουν τη συγκεκριμένη περίοδο τα συμφέροντά τους με τις ΗΠΑ, οξύνουν την αντιπαράθεση με τη Γερμανία με βάση την αντι-μερκελική ρητορική.
Σ' αυτό τον άξονα κινούνται ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Καμμένου κ.ά. Δεν είναι καθόλου τυχαία η τοποθέτηση του Τσίπρα ότι ο Ομπάμα ασκεί υποδειγματική διαχείριση. Ούτε η τελευταία συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ., με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο. Ούτε τυχαίο είναι το δυνάμωμα της συζήτησης για το "μέσα ή έξω από το ευρώ". Αυτή η συζήτηση αντανακλά αντίστοιχα συμφέροντα ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης. Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από το γεγονός ότι στη συζήτηση για έξοδο από το ευρώ πρωτοστατούν ο Αλαβάνος και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στο δίλημμα "φτώχεια με ευρώ ή φτώχεια χωρίς ευρώ".
Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός πίσω απ' τις συγκεκριμένες επιδιώξεις να παγιδεύονται τμήματα των λαϊκών δυνάμεων. Αυτός ο κίνδυνος γίνεται μεγαλύτερος εξαιτίας των αυταπατών και των συγχύσεων που υπάρχουν πλατιά μέσα στο λαό για τις προθέσεις και τους σκοπούς πολιτικών δυνάμεων. Δηλαδή, των διαφόρων εκδοχών της αναζήτησης άμεσων λύσεων στα πλαίσια του συστήματος, μιας καλύτερης διαχείρισης και όχι άλλης επιλογής που ανταποκρίνεται στα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, ρήξης και ανατροπής με την εξουσία των μονοπωλίων.
Απάντηση σ' αυτό τον κίνδυνο μπορεί να υπάρξει μόνο με την προβολή και προώθηση της πολιτικής πρότασης του Κόμματος, δηλαδή του Προγράμματός του για ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης, για να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό. Αυτή είναι η μεγάλη συμβολή του ΚΚΕ. Οτι κάνει πιο καθαρό το δρόμο της πάλης στις συγκεκριμένες συνθήκες και ταυτόχρονα κόβει οριστικά κάθε γέφυρα που θα μπορούσε να παγιδεύσει το Κόμμα και το κίνημα σε πολιτικές διαχείρισης του συστήματος.

Να προετοιμαζόμαστε για κάθε εξέλιξη
Το εργατικό κίνημα ανά πάσα στιγμή πρέπει να είναι προετοιμασμένο για όλες τις εξελίξεις. Η εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την ένταση των ανταγωνισμών, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Δηλαδή, δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης πτώχευσης. 'Η η πιθανότητα να επιλεγεί νέο "κούρεμα", αίτημα στο οποίο έχει προσχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας τη θέση που προωθεί το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την ένταση της κρατικής καταστολής. Η ικανότητα αντιμετώπισης και απόκρουσης αυτής της επίθεσης καθορίζεται από το επίπεδο οργάνωσης του εργατικού κινήματος και των συμμάχων του.
Τα ζητήματα που απασχολούν το Συνέδριο και είναι διαλεκτικά δεμένα μεταξύ τους είναι:
  • Η ενότητα της εργατικής τάξης, συνδυασμένα με την ανασύνταξη του κινήματος, με την άνοδο της ικανότητας να δουλεύουμε με άπειρα τμήματα του λαού, που επηρεάζονται από άλλες δυνάμεις.
  • Η Λαϊκή Συμμαχία, που είναι συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων.
  • Η οικοδόμηση του Κόμματος και της ΚΝΕ στους χώρους που θα κριθεί η έκβαση της πάλης.
  • Το Πρόγραμμα του Κόμματος, που είναι το καταστάλαγμα όλων των επεξεργασιών της συλλογικής δουλειάς του Κόμματος από το 15ο Συνέδριο μέχρι το 19ο Συνέδριο.
Φυσικά, στα πλαίσια αυτά γίνεται αυτοκριτική εξέταση της δουλειάς της ΚΕ. Οι διαδικασίες στις ΚΟ, συνελεύσεις ΚΟΒ και Συνδιασκέψεις έχουν ολοκληρωθεί. Η συζήτηση ήταν θετική, με στραμμένη την προσοχή στο ξεπέρασμα αδυναμιών, ανέδειξε την πείρα, υπάρχει ωρίμανση στελεχών. Υπήρξε ανάδειξη νέων στελεχών. Οι Θέσεις, το σχέδιο Προγράμματος και το σχέδιο Καταστατικού έχουν υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία από τα μέλη του Κόμματος στις συνελεύσεις των ΚΟΒ, στις Συνδιασκέψεις.
Το ΚΚΕ, 95 χρόνια, πορεύεται μέσα σε θύελλες. Είναι γερό και δοκιμασμένο σκαρί. Δεν κώλωσε ποτέ, ούτε βούλιαξε, παρά τους καιρούς που λυσσομανούν πάνω του. Συνεχίζει απαρέγκλιτα το δρόμο του. Ομως, ο δρόμος είναι δρόμος ταξικής πάλης και οι φουρτούνες αναπόφευκτες. Τώρα, για άλλη μια φορά, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, πάει κόντρα στο ρεύμα και θα βγει και πάλι νικητής. Οσοι ελπίζουνε στο αντίθετο, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά και θα είναι ντάλα μεσημέρι.

Κόμμα δοκιμασμένο στις φουρτούνες
Ποιοι είναι οι παράγοντες της τωρινής φουρτούνας που περνάμε;
Οι βασικοί παράγοντες είναι ότι για άλλη μια φορά έχουμε όξυνση της ταξικής πάλης στη χώρα μας και διεθνώς σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και αντεπανάστασης, δηλαδή ήττας του κομμουνιστικού κινήματος. Επίσης, το γεγονός ότι το ΚΚΕ, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, συζητάει στο Συνέδριό του όχι απλά και συνηθισμένα προβλήματα, αλλά πώς θα εμπλουτίσει τη στρατηγική του, την επαναστατική του πολιτική για να γίνει πιο ικανό το ίδιο και το κίνημα στην πάλη για την εξουσία, που θα ανοίξει το δρόμο για να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα. Δεν υποκύπτει στις πιέσεις, απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να βάλει πλάτη για να ξεπεράσει το σύστημα την κρίση του. Αυτή η θέση του προκαλεί συγκρούσεις και δυναμώνει την επίθεση των αντιπάλων του.
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες είναι λογικό να υπάρχουν προβληματισμοί, να εκφράζονται διαφορετικές γνώμες. Οπως είναι και αναμενόμενο ότι, μπροστά στις φουρτούνες και τις μεγάλες ευθύνες, τα πιο μπόσικα τμήματα του Κόμματος, τα πιο απροετοίμαστα, αδύναμα στοιχεία δεν αντέχουν. Παρεκκλίνουν και αντιτίθενται στη συλλογική πρόοδο της πολιτικής του Κόμματος. Δεν μπορούν να ακολουθήσουν στο δύσκολο και ανηφορικό δρόμο της ταξικής πάλης.
Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει τη διαδικασία του διαλόγου, για ουσιαστικούς λόγους. Ο δικός μας διάλογος γίνεται με αρχές, είναι αυστηρός, δεν μασάει τα λόγια του. Ομως, είναι συντροφικός και υπεύθυνος. Πάνω απ' όλα, δεν ξεχνά ότι υπάρχει αντίπαλος που καραδοκεί και δεν πρέπει να του δίνει κανείς όπλα για να χτυπήσει το Κόμμα. Ορισμένοι απ' αυτούς που έγραψαν στον προσυνεδριακό διάλογο ξέφυγαν από αρχές. Για να στηρίξουν τις λάθος θέσεις τους δεν δίστασαν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, ακόμα και κείμενο με ομιλία της ΓΓ της ΚΕ διαστρεβλώθηκε από δημοσιογράφο του "Ριζοσπάστη", για να βγαίνει άλλο νόημα από τις θέσεις και την πολιτική του Κόμματος.
Αλλοι στα σκοτεινά, ανώνυμα, προσπαθούν, κρυμμένοι πίσω απ' τα διάφορα sites, να χτυπήσουν το Κόμμα, με ψευτιές, συκοφαντίες, προβοκάτσιες. Αλλοι βρίσκονται σε ανοιχτή συνεργασία με τον αντίπαλο, δημοσιογράφοι του "Ριζοσπάστη" σέρνουν την κομματική εφημερίδα στα αστικά δικαστήρια. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν έχουμε να κάνουμε με λανθασμένες απόψεις και παρεκκλίσεις μέσα στα πλαίσια του Κόμματος. Οσοι προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες, δεν το κάνουν για να διορθώσει το Κόμμα τα λάθη του, όπως ισχυρίζονται. Το κάνουν για να πλήξουν το Κόμμα. Πρόκειται για ξεπεσμό. Για ανθρώπους χωρίς αρχές και ήθος, που κάνουνε δολιοφθορά στο Κόμμα.
Αυτούς έχουνε πάρει υπό την προστασία τους τα αστικά μέσα ενημέρωσης, οι οπορτουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όλοι οι κατά καιρούς λιποτάκτες του κομμουνιστικού κινήματος. Αξιοποιούν, αναπαράγουν τα άρθρα τους, εμπλουτίζουν την επίθεσή τους στο Κόμμα με αντικομμουνιστικό οχετό.

Μεγαλύτερη ευθύνη και απαιτητικότητα
Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τα λόγια του και για τις πράξεις του. Στις κρίσιμες ώρες φαίνεται ποιος πραγματικά είναι ο καθένας. Ομως και όσοι αγαπούν το Κόμμα, αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες. Η ΚΕ, τα μέλη του Κόμματος, τα μέλη της ΚΝΕ, οι φίλοι του Κόμματος έχουν υποχρέωση να υπερασπιστούν το Κόμμα τους. Οπως ξέρουνε, με όποιον τρόπο μπορούν, όπως έκαναν πάντα. Το ίδιο θα κάνει και η εργατική τάξη, θα υπερασπιστεί το Κόμμα της.
Στο Συνέδριο και μετά το Συνέδριο θα βαδίσουμε ακόμα πιο συσπειρωμένα με βάση τις αποφάσεις. Θα αντιμετωπίσουμε την επίθεση που θα ενταθεί, με δυνάμωμα της ιδεολογικοπολιτικής ενότητας. Θα αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη ευθύνη και απαιτητικότητα τις ελλείψεις και τις αδυναμίες μας. Θα γίνουμε πιο ικανοί στην πάλη για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, πιο ικανοί στην προώθηση της στρατηγικής του Κόμματος. Μέσα στον αγώνα γινόμαστε περισσότερο ώριμοι. Θα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τις αρχές λειτουργίας του Κόμματος.
Θα γίνουμε πιο συντροφικοί και προς τους συντρόφους μας, αλλά και πιο απαιτητικοί απ' τους εαυτούς μας και τα στελέχη του Κόμματος, θα αντιμετωπίσουμε πιο έγκαιρα και αποφασιστικά τους διάφορους καιροσκόπους, που ξεφυτρώνουν στις κρίσιμες καμπές και στις δυσκολίες της ταξικής πάλης, στις δυσκολίες του Κόμματος για να του προκαλέσουν ζημιά, να πλήξουν τη γραμμή του, την οργανωτική του συνοχή. Συνεχίζουμε με πιο αποφασιστικό άνοιγμα, στην πρώτη γραμμή της πάλης για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Μπορούμε με τέτοιες προϋποθέσεις να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου