10.6.14

ΣΕΤΗΠ: Κερδίσαμε μια μάχη - βγάζουμε συμπεράσματα - Συνεχίζουμε!

Πηγή: ΣΕΤΗΠ

Μετά από ενάμισι μήνα πολλών παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα , καταγγελιών και αλλεπάλληλων πιεστικών ενεργειών από το κλαδικό σωματείο ΣΕΤΗΠ-τις ταξικές δυνάμεις της ΕΣΚ ΟΤΕ σε συντονισμό με το κλαδικό σωματείο εργαζομένων καθαριότητας Αττικής και περιχώρων, υπήρξε επιτέλους αποτέλεσμα :
Στις 6/6, ο εργολάβος που έχει την ανάθεση της σύμβασης του έργου της καθαριότητας στον ΟΤΕ, κατέθεσε τις οφειλόμενες αποδοχές στο σύνολο των εργαζόμενων.
 
Αυτά τα δεδουλευμένα – οφειλόμενα ποσά που συστηματικά και για μήνες εισέπραττε … αλλά δεν απέδιδε , στερώντας τις εργαζόμενες από τα μέσα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.
Με αυτό τον τρόπο λειτουργούν οι εργολάβοι καθαρισμού συνολικά, αφού πρώτα έχουν φροντίσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ –ΝΔ σε συνεργασία με την Ε.Ε, να παραδοθεί συνολικά ο κλάδος της καθαριότητας σε ιδιώτες, και έχουν κάνει αγώνα για να επιβάλλουν τις ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Αδιαφορούν για το κόστος , τους όρους και τις συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες(γιατί κυρίως γυναίκες απασχολούνται) σε αυτές.
Οι εργολάβοι καθαρισμού προκειμένου να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερο , μειώνουν τους μισθούς στο μισό ενώ πολλές φορές δεν καταβάλλουν τις εργοδοτικές τους εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων –Πάσχα , επιδόματα κανονικής άδειας. Ξεζουμίζουν τις εργαζόμενες , συσσωρεύουν κέρδη , εντείνοντας στο έπακρο την εκμετάλλευσή τους.
Παρότι οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, στις εταιρείες καθαρισμού είναι «μια καθημερινότητα» – όπως διαπιστώνεται από τις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας , οι εργολάβοι συνεχίζουν και παίρνουν έργα σε Πανεπιστήμια-ΤΕΙ- σε Δημόσιο – σε «επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας» ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ και στις Τράπεζες.
Οι εργοδότες μιλούν «για υψηλό κόστος» σε ότι αφορά τις μόνιμες καθαρίστριες και τις εξωθούν στην έξοδο «στέλνοντάς τες σε «απασχόληση» με συμβάσεις έργου καθαριότητας , 3ωρες ή 4ωρες, με μισθούς εξαθλίωσης, 320 ευρώ.
Οι εργαζόμενες στον εργολάβο:
Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι γυναίκες μεγάλης ηλικίας και πολλές φορές με μεγάλες υποχρεώσεις και ίσως τα 250-320 ευρώ το μοναδικό εισόδημα που μπαίνει στο σπίτι. Με το ‘’καλό’’ και το άγριο οι εταιρίες καθαρισμού , έχουν επιβάλει στο σήμερα , όρους εργασίας τους θυμίζουν «εργασιακό μεσαίωνα». Πατάνε πάνω στην ανάγκη τους για αυτά τα λίγα ευρώ ή τα αναγκαία για τη συνταξιοδότησή τους ένσημα και κινούνται ασύδοτα – με την ανοχή , στήριξη της κυβέρνησης κι όλων των κρατικών μηχανισμών.
 Εχει την αξία της η μάχη που κερδήθηκε από τα σωματεία ΣΕΤΗΠ – καθαριστριών κι είναι απαραίτητο να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα εξαιρετικά χρήσιμα για την επόμενη ημέρα :
  1. Η απόδοση των δεδουλευμένων είναι νίκη μέσα στις άγριες συνθήκες της παρακράτησης μισθών – ημερομισθίων και μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σε χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα
  2. Η ανυποχώρητη στάση των δύο σωματείων , οι κινήσεις των εργαζομένων προς αυτά , «στρίμωξαν» την εταιρία , αφαίρεσε το έδαφος ελιγμών , έριξε στο κενό την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων
  3. Οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη που φέρνει αποτελέσματα , μέσα από το δρόμο της οργανωμένης πάλης σε ταξική κατεύθυνση , χωρίς ψευδαισθήσεις και αυταπάτες για λύσεις μέσα από την «εργασιακή ειρήνη»
  4. Σε όλη αυτή την προσπάθεια , έμειναν μακριά η ΟΜΕ και τα σωματεία μέλη της , παρότι η παρανομία του εργοδότη γινόταν στην κυριολεξία κάτω από τη μύτη τους,
  5. Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι τόσο ο συγκεκριμένος εργοδότης όσο και οι όμοιοί του θα βάλουν μυαλό , αυτοί ένα «θεό» έχουν το κέρδος !
  6. Η αντεργατική ζούγκλα , η συνεχής καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων , δεν είναι προσωρινή , υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και είναι συνεχής απειλή για τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
  7. Χρεοκόπησε – στην πράξη – η λογική του μείνε ήσυχος , δεν βγάζεις τίποτα με τα σωματεία και τους αγώνες … δεν γίνεται τίποτα με αυτά
  8. Κανένας κλάδος δεν μπορεί να μείνει αλώβητος μέσα στο γενικό χαμό , στην ενιαία επίθεση χρειάζεται ενιαία απάντηση από τη μεριά των εργαζομένων σε κάθε τόπο δουλειάς σε κάθε επιχείρηση σε κάθε κλάδο ώστε να γίνει κατορθωτή η ενιαία απάντηση όλης της εργατικής τάξης που πληρώνει τα «σπασμένα» και στην ανάπτυξη και στην κρίση ….
Οι εργοδότες μαζί και οι ιδιώτες εργολάβοι καθαρισμού έχουν στα χέρια τους όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο. Καμία επανάπαυση ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα δεν θα καθυστερήσουν και πάλι τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Γι αυτό αξιοποιούμε τα συμπεράσματα από τη μάχη και κάνουμε άμεσα και γρήγορα βήματα στη συνδικαλιστική οργάνωση στο σωματείο. Ανοργάνωτος εργάτης = ανήμπορος εργάτης , απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία. Ορθώνουμε ενιαίο μαζικό συντονισμένο μέτωπο πάλης, με τα σωματεία μπροστά και τους εργαζόμενους συσπειρωμένους στο δρόμο της ταξικής πάλης.
Διεκδικούμε αγωνιστικά το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας και πλήρη δικαιώματα (ασφάλιση – περίθαλψη , υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία) . Κάθε βήμα οργάνωσης και πάλης , είναι πλήγμα στην εργοδοσία , συνολικά στο κεφάλαιο , ανοίγει δρόμους για άλλη οργάνωση της κοινωνίας με τους εργαζόμενους να διαφεντεύουν τον πλούτο που παράγουν .

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ,ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ,ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ
ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου