9.6.14

Για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Β’ Πειραιά: Μύθοι και γεγονότα

Πηγή: Ριζοσπάστης

Του Βαγγέλη Μαρούπα*

Τις τελευταίες μέρες από αστικά ΜΜΕ και από γνωστές φραξιονιστικές ιστοσελίδες γίνονται αναλύσεις που καταλήγουν στο εξής: Πέφτει το ΚΚΕ και ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή στις εργατικές γειτονιές. Αφορμή τα ποσοστά της ΧΑ στις εργατογειτονιές της Β' Πειραιά.

Μύθος: «Πέφτει το ΚΚΕ και ανεβαίνει η ΧΑ»
Δεν τεκμηριώνεται από πουθενά. Μια απλή ματιά στα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων αρκεί. Το ΚΚΕ διατήρησε βασικά τις δυνάμεις του με μικρή πτώση. Η ΧΑ, ταυτόχρονα, εκτοξεύτηκε. Το ποια κόμματα κατέρρευσαν και εκτοξεύτηκε η ΧΑ φαίνεται. Τα ίδια συμπεράσματα βγαίνουν από τις εκλογές του Ιούνη 2012 και τις ευρωεκλογές του Μάη 2014. Παρατηρούμε ότι στις εκλογές που είχε μεγάλη πτώση το ΚΚΕ, είχε πτώση και η ΧΑ. Οι ψηφοφόροι που ψήφιζαν ΚΚΕ πήγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.
Στις ευρωεκλογές που σημειώνει άνοδο η ΧΑ, το ΚΚΕ σημειώνει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο. Μάλιστα, το ΚΚΕ προηγείται στο σύνολο του δήμου Νίκαιας - Ρέντη, ενώ η διαφορά έχει μειωθεί τόσο στον Κορυδαλλό (μόλις 26 ψήφοι από 462) και σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα (225 ψήφοι από 974).
Επομένως, είναι ψέμα ότι η ΧΑ ανεβαίνει επειδή πέφτει το ΚΚΕ.
Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να απασχολεί το ποσοστό των φασιστών της ΧΑ. Ούτε σημαίνει ότι ικανοποιεί τους κομμουνιστές το εκλογικό αποτέλεσμα.

Γιατί ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή;
Ανεβαίνει καταρχήν επειδή έχει στήριξη από το σύστημα. Τη χρειάζεται ως το μακρύ του χέρι, που θα κάνει τη βρώμικη δουλειά όπου χρειαστεί. Η ιστορική πείρα λέει ότι αξιοποιήθηκε από το κεφάλαιο σε στιγμές που το χαρτί της σοσιαλδημοκρατίας «καιγόταν» ως προς την ικανότητά της να ενσωματώνει εργατικές μάζες και αξιοποιήθηκε ακριβώς για να χτυπηθεί το κίνημα. Εχει τη στήριξη καπιταλιστών που την αξιοποιούν ως δύναμη κρούσης απέναντι στους εργάτες. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Πέραμα μεγαλοεργολάβοι στηρίζουν με πολλούς τρόπους τη ΧΑ. Το κάνουν για να χτυπήσουν αυτό που πραγματικά απειλεί τα κέρδη τους, αυτό που πραγματικά απειλεί το σύστημά τους: Την οργάνωση των εργατών, την ταξική πάλη και ενότητα. Γι' αυτό και οι απειλές στο ΠΑΜΕ, γι' αυτό και τα δηλητηριώδη κηρύγματα που έχουν σκοπό να διαιρούν τους εργάτες.
Πρέπει ένας κόσμος να προβληματιστεί... Είναι αντισυστημική μια δύναμη:
  • Που έχει άμεσες διασυνδέσεις με τμήματα του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού (π.χ. αστυνομία) που καταπιέζει και χτυπά την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, γεγονός που αντανακλάται και στο ότι ψηφίζεται από μεγάλο κομμάτι του;
  • Που καταθέτει σωρεία Ερωτήσεων και παρεμβάσεων υπέρ του κεφαλαίου;
  • Που στήνει δουλεμπορικά γραφεία για να δουλεύουν «μόνο Ελληνες» με 18 ευρώ μεροκάματο;
Να σκεφτεί, δηλαδή, τι είναι αντισυστημικό: Το να είναι κανείς κολαούζος του κεφαλαίου όπως η ΧΑ ή το να οργανώνει την πάλη του για να αποσπά κατακτήσεις στο σήμερα, να αντιστέκεται στη σκληρή εργοδοτική τρομοκρατία και να παλεύει να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου που λέει το ΚΚΕ;
Να σκεφτεί: Πού πουλάει τσαμπουκά η ΧΑ; Με πόσους εργοδότες έχει συγκρουστεί; Με κανέναν. Πόσους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες έχει οργανώσει, ειδικά σήμερα που γίνεται τεράστια επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα; Κανέναν. Τι συμμετοχή είχε σε μια σειρά αγώνες που αναπτύχθηκαν σε χώρους δουλειάς; Τη συμμετοχή του απεργοσπάστη. Πόσο έχει φοβηθεί το αστικό πολιτικό σύστημα και έχει κάνει πίσω στην αντιλαϊκή πολιτική του; Καθόλου. Αντίθετα, η άνοδος του ΚΚΕ είναι δεμένη με άνοδο της πάλης και απόσπαση κατακτήσεων, αναχαίτιση αντιλαϊκών πολιτικών.
Ακόμα, πόσο αντισυστημικές είναι οι επαφές και τα «κολλητιλίκια» με κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων των φασιστών; Τι συζητάνε με τον Μπαλτάκο και τον κάθε Μπαλτάκο; Από πότε είναι αντισυστημικά τα κομπρεμί με την κυβέρνηση, οι προτάσεις για συνεργασία, όπως αυτή π.χ. σε άρθρο που αναρτήθηκε στην κεντρική ιστοσελίδα της ΧΑ και πρότεινε για αρχηγό της ΝΔ τον Απ. Τζιτζικώστα;
Δεύτερο, η ΧΑ ανεβαίνει επειδή καταρρέουν τα αστικά κόμματα, και κύρια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μια ματιά στα αποτελέσματα είναι αρκετή. Και αυτό σαν γεγονός δεν είναι παράλογο, αν συνυπολογίσει κανείς μια σειρά ιδεολογικά ζητήματα που άνοιγαν αυτά τα κόμματα και που έστρωσαν το έδαφος ιδεολογικοπολιτικά για τη ΧΑ.
Ορισμένα:
  • «Φταίνε οι αγώνες για την ανεργία».
  • «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», «πρώτα η Ελλάδα» κ.λπ.
  • Φταίνε οι ξένοι για την ανεργία, να ανακαταλάβουμε τις πόλεις, πολιτική FRONTEX.
  • Αντικομμουνισμός, εξίσωση ναζισμού - κομμουνισμού, θεωρία των άκρων.
  • «Φταίνε οι κλέφτες πολιτικοί», «οι 300 στο Γουδή» κ.λπ.
Με άλλα λόγια, για δεκαετίες τα αστικά κόμματα καλλιεργούσαν την εχθρότητα στις κινητοποιήσεις, ταυτόχρονα με την εκφυλιστική γραμμή που καλλιεργούσαν στο κίνημα. Και αυτό το έκαναν όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στο Πέραμα τα επιχειρήματα των εργοδοτών για τα σωματεία της Ζώνης τα αναπαρήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έγινε η πρώτη προσπάθεια να φτιαχτεί εργοδοτικό σωματείο στη Ζώνη (για να μην ξεχνιόμαστε).
Επίσης, για δεκαετίες, φόρτωναν την ευθύνη για όλα τα δεινά των λαϊκών στρωμάτων σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από το σύστημα. Για δεκαετίες, έκαναν αντικομμουνισμό. Σε αυτό το έδαφος δεν είναι αντιφατικό, αλλά μάλλον αναμενόμενο να υπάρχουν πολλοί «Μπούκουρες».

Τρίτον, στις νεότερες γενιές υπάρχει άγνοια για το τι είναι φασισμός και ναζισμός. Υπάρχει άγνοια στοιχειωδών γνώσεων. Εχει ευθύνη το αστικό κράτος γι' αυτό, αφού αυτό καταδικάζει στην αμορφωσιά τη νεολαία με την πολιτική του.

Τέταρτον, υπάρχουν φασίστες στην Ελλάδα και στις λαϊκές γειτονιές. Στη Νίκαια, στο μπλόκο της Κοκκινιάς, πέρα από αυτούς που εκτελέστηκαν ή οδηγήθηκαν στο Χαϊδάρι και μετά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, υπήρχαν και αυτοί που έκαναν το μπλόκο, καθώς και αυτοί που κατέδωσαν τους αγωνιστές. Και αυτοί δεν κατέβηκαν από άλλον πλανήτη, αλλά από την Κοκκινιά. Αλλωστε, κατέδωσαν συναδέλφους τους, γείτονές τους.
Μύθος: Οι ψήφοι της ΧΑ προέρχονται από την εργατική τάξη
Αυτό όποιος το ισχυρίζεται με βεβαιότητα έχει άλλους σκοπούς: Να δείξει ότι το ΚΚΕ χάνει την επιρροή του στην εργατική τάξη, λόγω της γραμμής του. Να πάρουμε υπόψη τις εξής πλευρές:
Στη Β' Πειραιά δε ζουν μόνο εργάτες. Ζουν μεγάλα κομμάτια μικροαστικών στρωμάτων, που ψήφιζαν κύρια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και που τώρα χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Ζουν και λούμπεν στοιχεία. Και αυτά είναι στρώματα που ιστορικά είναι προνομιακά για το φασισμό, καθώς τα αγγίζει η φασιστική δημαγωγία.
Αυτό δε σημαίνει ότι οι κομμουνιστές είμαστε ευχαριστημένοι από το βαθμό οργάνωσης της εργατικής τάξης, από τη συμμετοχή στην πάλη, από την πολιτική επιλογή που κάνει. Αλλωστε, αν ήμασταν ευχαριστημένοι δε θα είχαμε ως βασικό καθήκον την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
Ομως, σε αυτές τις εργατογειτονιές το ΚΚΕ έχει από τα υψηλότερα ποσοστά, εκδηλώνεται και εδώ τάση επανασυσπείρωσης δυνάμεων, αποσπάσαμε νέες ψήφους. Στους στεριανούς δήμους της Β' Πειραιά, η δύναμη του ΚΚΕ είναι, με βάση τις ευρωεκλογές, λίγο πάνω από 10%. Παραμένουν αυτοί οι δήμοι, περιοχές με ισχυρή στήριξη στο ΚΚΕ. Πάει πολύ να παρουσιάζεται ότι η εργατική τάξη γυρνάει την πλάτη στο ΚΚΕ!
Τι ψήφισε η ΧΑ στις δημοτικές;
Η ΧΑ κατέβασε συνδυασμό μόνο στο Δήμο του Πειραιά. Στις άλλες περιοχές, έκανε συναλλαγές με υποψήφιους δημάρχους, για να αποσπάσει ψήφους σε Περιφέρεια και ευρωεκλογές.
Για παράδειγμα:
Δήμος Νίκαιας - Ρέντη: Η ΧΑ πήρε περίπου 5.500 ψήφους. Τι ψήφισαν στις δημοτικές; Πάντως, όχι άκυρο και λευκό, αφού τα άκυρα και τα λευκά ήταν περίπου 2.500. Είναι φανερό ότι ψήφισαν Ιωακειμίδη, τον υποψήφιο που στήριξαν δυνάμεις από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ. Γιατί να μην το κάνουν, άλλωστε; Αφού ο εν λόγω δήμαρχος δεν τους ενόχλησε και δεν τους εναντιώθηκε στο ελάχιστο. Μάλιστα, ο προφυλακισμένος βουλευτής της ΧΑ Λαγός επικαλείται την κατάθεση του Ιωακειμίδη ως ελαφρυντικό.
Δήμος Περάματος: Στις δημοτικές εκλογές στήριξε ανοιχτά στο β' γύρο τον πρώην δήμαρχο και υποψήφιο της ΝΔ, Λαγουδάκο, στη θητεία του οποίου διορίστηκαν διάφοροι χρυσαυγίτες στο Δήμο, όπως ο νυν βουλευτής της ΧΑ Λαγός. Υπήρχαν χρυσαυγίτες στο ψηφοδέλτιο του Λαγουδάκου. Χρυσαυγίτες ήταν και στο ψηφοδέλτιο της Βοϊδονικόλα, που προέρχεται από τη ΝΔ και η οποία στο β' γύρο στήριξε, ακόμα και με κοινές περιοδείες, τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, Λαγουδάκη.
Αντίστοιχες κολεγιές με ψηφοδέλτια υπάρχουν και στους άλλους δήμους.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι απάντηση
Τα υπονοούμενα ότι το ΚΚΕ έχει ευθύνη για την άνοδο της ΧΑ είναι βρώμικα. Αλλο πράγμα το ότι οι κομμουνιστές έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας και του χρέους μας για να αντιπαρατεθούμε με τους φασίστες. Αλλωστε, έχουμε μέτωπο απέναντί τους. Μέτωπο ιδεολογικό, πολιτικό, με προσπάθεια διαφώτισης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας. Με σταθερή προσπάθεια για την ανασύνταξη του κινήματος, για να μπορεί να αντιμετωπίζει το κεφάλαιο και τις κάθε λογής εφεδρείες του, ανάμεσα στις οποίες έχει ειδικό ρόλο η ΧΑ.
Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι εκείνος ο όρος που εγγυάται, ανάμεσα στα άλλα, ότι θα αντιμετωπιστεί ο φασισμός. Με πείσμα, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας με πολύμορφη δράση. Με εμπιστοσύνη στα εργατικά λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, ο κομμουνισμός είναι η νιότη και το μέλλον του κόσμου, ο φασισμός είναι το δείγμα της σαπίλας του καπιταλισμού. Πάλι θα τους κερδίσουμε!

*Ο Βαγγέλης Μαρούπας είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου